Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η συμμαχία που τρέμει η Δύση: Η Ρωσία «πλήρωσε» τη Βόρεια Κορέα με ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου

ΗΡωσία εκτιμάται ότι έχει προμηθεύσει στη Βόρεια Κορέα περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Open Source Centre, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πετρέλαιο είναι πληρωμή για τα όπλα και τα στρατεύματα που έχει στείλει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα για να τροφοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσαν στο BBC κορυφαίοι ειδικοί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι μεταφορές παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν στις χώρες να πουλούν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, εκτός από μικρές ποσότητες, σε μια προσπάθεια να στραγγαλίσουν την οικονομία της για να την αποτρέψουν από την περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι δορυφορικές εικόνες, που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο BBC, δείχνουν περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά βορειοκορεατικά πετρελαιοφόρα να φτάνουν σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας συνολικά 43 φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες. Περαιτέρω φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από τα πλοία στη θάλασσα, φαίνεται να δείχνουν τα τάνκερ να φτάνουν άδεια και να φεύγουν σχεδόν γεμάτα.

Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπεται να αγοράζει πετρέλαιο στην ανοιχτή αγορά. Ο αριθμός των βαρελιών διυλισμένου πετρελαίου που μπορεί να λάβει περιορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη σε 500.000 ετησίως, πολύ κάτω από την ποσότητα που χρειάζεται. Η πρώτη μεταφορά πετρελαίου που τεκμηριώθηκε από το Κέντρο Ανοιχτού Κώδικα σε μια νέα έκθεση, ήταν στις 7 Μαρτίου 2024, επτά μήνες αφότου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι η Πιονγκγιάνγκ έστελνε όπλα στη Μόσχα.

Οι αποστολές συνεχίστηκαν καθώς χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα λέγεται ότι στάλθηκαν στη Ρωσία για να πολεμήσουν, με την τελευταία να καταγράφεται στις 5 Νοεμβρίου. «Ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέχει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσει τον πόλεμό του, η Ρωσία παρέχει αθόρυβα στη Βόρεια Κορέα μια δική της σανίδα σωτηρίας», λέει ο Τζο Μπερν από το Κέντρο Ανοιχτού Κώδικα.

«Αυτή η σταθερή ροή πετρελαίου δίνει στη Βόρεια Κορέα ένα επίπεδο σταθερότητας που δεν είχε από τότε που επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις». Τέσσερα πρώην μέλη μιας επιτροπής του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα δήλωσαν στο BBC ότι οι μεταφορές είναι συνέπεια των αυξανόμενων δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτές οι μεταφορές τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν –είναι πετρέλαιο για πυραύλους, πετρέλαιο για πυροβολικό και τώρα πετρέλαιο για στρατιώτες», λέει ο Χιου Γκρίφιθς, ο οποίος ηγήθηκε της επιτροπής από το 2014 έως το 2019.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε στο BBC: «Για να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία, η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Βόρεια Κορέα για στρατεύματα και όπλα σε αντάλλαγμα για πετρέλαιο». Πρόσθεσε ότι αυτό «έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, την Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό».

Εύκολη και φθηνή παροχή πετρελαίου

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα βασίζονται στον άνθρακα για την καθημερινή τους ζωή, το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του στρατού της χώρας. Το ντίζελ και η βενζίνη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εκτοξευτών πυραύλων και στρατευμάτων σε όλη τη χώρα, τη λειτουργία εργοστασίων πυρομαχικών και τα καύσιμα των αυτοκινήτων της ελίτ της Πιονγκγιάνγκ.

Τα 500.000 βαρέλια που επιτρέπεται να λάβει η Βόρεια Κορέα υπολείπονται κατά πολύ από τα εννέα εκατομμύρια που καταναλώνει – που σημαίνει ότι από τότε που εισήχθη το ανώτατο όριο το 2017, η χώρα αναγκάστηκε να αγοράζει παράνομα πετρέλαιο από εγκληματικά δίκτυα για να καλύψει αυτό το έλλειμμα.

Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά του πετρελαίου μεταξύ πλοίων στη θάλασσα – μια επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα επιχείρηση, σύμφωνα με τον Dr Go Myong-hyun, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, το οποίο συνδέεται με την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας .

«Τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν λαμβάνει απευθείας πετρέλαιο, είναι πιθανότατα καλύτερης ποιότητας και το πιθανότερο είναι ότι το παίρνει δωρεάν, όπως ακριβώς για την προμήθεια πυρομαχικών. Τι καλύτερο από αυτό;» «Ένα εκατομμύριο βαρέλια δεν είναι τίποτα για έναν μεγάλο παραγωγό πετρελαίου όπως η Ρωσία, αλλά είναι ένα σημαντικό ποσό για τη Βόρεια Κορέα», προσθέτει ο Dr Go.

Παρακολούθηση των «σιωπηλών» μεταφορών

Και στα 43 από τα ταξίδια που παρακολουθήθηκαν από το Κέντρο Ανοιχτού Κώδικα χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, τα δεξαμενόπλοια με σημαία Βόρειας Κορέας έφτασαν στο λιμάνι Βοστότσνι της Ρωσίας με τους ιχνηλάτες κλειστούς, κρύβοντας τις κινήσεις τους. Οι εικόνες δείχνουν ότι στη συνέχεια επέστρεψαν σε ένα από τα τέσσερα λιμάνια στην ανατολική και δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.

«Τα σκάφη εμφανίζονται σιωπηλά, σχεδόν κάθε εβδομάδα», λέει ο Τζο Μπάιρν, ο ερευνητής από το Κέντρο Ανοιχτού Κώδικα. «Από τον Μάρτιο υπάρχει μια αρκετά σταθερή ροή». Η ομάδα, η οποία παρακολουθεί αυτά τα δεξαμενόπλοια από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις πετρελαίου, χρησιμοποίησε τις γνώσεις της για την ικανότητα κάθε πλοίου για να υπολογίσει πόσα βαρέλια πετρελαίου μπορει να μεταφέρει.

Στη συνέχεια μελέτησαν εικόνες των πλοίων που έμπαιναν και έφευγαν από το Βοστότσνι και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούσαν να δουν πόσο χαμηλά κάθονταν στο νερό και, επομένως, πόσο γεμάτα ήταν. Τα δεξαμενόπλοια, εκτιμούν, φορτώθηκαν στο 90% της χωρητικότητάς τους. «Μπορούμε να δούμε από μερικές από τις εικόνες ότι αν τα πλοία ήταν πιο γεμάτα θα βυθίζονταν», λέει.

Με βάση αυτό, υπολογίζουν ότι, από τον Μάρτιο, η Ρωσία έχει δώσει στη Βόρεια Κορέα περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου - υπερδιπλάσιο από το ετήσιο ανώτατο όριο, και περίπου δέκα φορές το ποσό που έδωσε επίσημα η Μόσχα στην Πιονγκγιάνγκ το 2023. Αυτό ακολουθεί εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης τον Μάιο ότι η Μόσχα είχε ήδη προμηθεύσει πετρέλαιο αξίας άνω των 500.000 βαρελιών.

Ένα «νέο επίπεδο περιφρόνησης» για τις κυρώσεις

Αυτές οι παραδόσεις πετρελαίου όχι μόνο παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες υπέγραψε η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - αλλά επίσης, περισσότερα από τα μισά ταξίδια που παρακολουθούνται από το Κέντρο Ανοιχτού Κώδικα έγιναν από πλοία που έχουν εγκριθεί μεμονωμένα από τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν κατασχεθεί κατά την είσοδό τους στα ρωσικά ύδατα.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει στη Μόσχα 16.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με οβίδες και ρουκέτες, ενώ υπολείμματα βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων έχουν ανακτηθεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, ο Πούτιν και ο Κιμ υπέγραψαν ένα αμυντικό σύμφωνο, με αποτέλεσμα χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα να σταλούν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου οι πληροφορίες των πληροφοριών δείχνουν ότι τώρα βρίσκονται σε μάχη.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε στο BBC ότι «θα απαντήσει αυστηρά στην παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα». Η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι ότι η Μόσχα θα παράσχει στην Πιονγκγιάνγκ τεχνολογία για τη βελτίωση των κατασκοπευτικών δορυφόρων και των βαλλιστικών πυραύλων της.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Σεούλ, Κιμ Γιονγκ Χιούν, δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να ζητά τέτοια βοήθεια. «Αν στέλνετε τους ανθρώπους σας να πεθάνουν σε έναν ξένο πόλεμο, ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου δεν είναι απλώς επαρκής ανταμοιβή», λέει ο Δρ Γκό.

Ο Αντρέι Λανκόφ, ειδικός στις σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο Kούμκιν της Σεούλ, συμφωνεί. «Πίστευα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να μοιράζεται στρατιωτική τεχνολογία, αλλά ίσως η θεώρησή της έχει αλλάξει. Οι Ρώσοι χρειάζονται αυτά τα στρατεύματα και αυτό δίνει στους Βορειοκορεάτες περισσότερη δύναμη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...