Τα τρακτέρ των αγροτών βγήκαν πάλι στους δρόμους των πόλεων της Γαλλίας κατά εμπορικής συμφωνίας που θα αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βολιβία) είχαν καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία το 2019. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, «κόλλησαν» λόγω της αντίθεσης ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αγροτών, που θεωρούν ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων καθώς υπόκεινται σε διαφορετικά ποιοτικά κριτήρια από εκείνα των χωρών της Mercosur, όπου δεν ισχύει η απαγόρευση επί παραδείγματι συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
Η χθεσινή διαδήλωση των αγροτών στο Οριλάκ της νότιας Γαλλίας αποτέλεσε το έναυσμα ενός νέου κύματος διαμαρτυρίας,που αναμένεται να επεκταθεί στην Ευρώπη εν μέσω φόβων ολοκλήρωσης της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 18-19 Νοεμβρίου στη Βραζιλία, μολονότι η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας Ανί Ζενεβάρ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι «λίαν απίθανο».
Ανοικτή επιστολή Γάλλων βουλευτών στην Φον ντερ Λάιεν
Πάνω από 600 Γάλλοι βουλευτές προειδοποίησαν με ανοικτή επιστολή τους στην εφημερίδα Le Monde την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι δεν πληρούνται ακόμη οι όροι για την υιοθέτηση της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur.
Στο μεταξύ τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα των Γάλλων αγροτών ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, το FNSEA κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις μόλις τελειώσει η περίοδος της σποράς στα μέσα Νοεμβρίου. Το συνδικάτο Coordination Rurale ετοιμάζει «αγροτική εξέγερση» από τις 19 Νοεμβρίου σε δύο πόλεις της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ενώ το Confédération Paysanne, γνωστό για τις θέσεις του κατά της παγκοσμιοποίησης, σχεδιάζει αγώνες κατά «συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου».
Διαδηλώσεις αγροτών σήμερα στις Βρυξέλλες
Αλλά και στο γειτονικό Βέλγιο οι αγρότες ετοιμάζονται σήμερα για κινητοποιήσεις με δεκάδες τρακτέρ έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και περιμετρικά των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αγροτών πηγάζουν από τους υπερβολικά αυστηρούς, όπως λένε, περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ που οι ίδιοι εφαρμόζουν ακολουθούν, ενώ με τη συμφωνία Mercosur ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να πλημμυρίσει προϊόντων από τη Νότια Αμερική που παράγονται με χαμηλότερα περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα, σύμφωνα με τη Véronique Le Floc'h, πρόεδρο του συνδικάτου Coordination Rurale. «Ο θυμός δεν έχει φύγει. Είναι ακόμα εκεί και, στην πραγματικότητα, οι ανησυχίες μας έχουν μεγαλώσει», είπε η Le Floc'h, το συνδικάτο της οποίας συνδέεται με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν. «Εάν υπογραφεί η συμφωνία Mercosur, θα σημάνει το τέλος της γεωργίας μας», είπε.
Οι διαβεβαιώσεις της Γαλλίδας υπουργού Γεωργίας δεν την έπεισαν. «Όταν λέει η υπουργός ότι δεν θα υπογραφεί η συμφωνία είτε είναι αφελής ή νομίζει ότι εμείς είμαστε. Γιατί να την πιστέψουμε όταν τόσες χώρες τάσσονται υπέρ της συμφωνίας;», αναρωτήθηκε.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε «φρικτή» και «ξεπερασμένη» τη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της οποίας διαρκούν εδώ και 25 χρόνια. Ο Μακρόν αντιτίθεται στη συμφωνία όσο οι αγρότες στη Λατινική Αμερική δεν τηρούν τα ίδια περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.