Steel Dome
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ατσάλινος Θόλος: Αποκαλύφθηκε πλήρως το νέο ενιαίο δίκτυο αεράμυνας της Τουρκίας-Ποια συστήματα θα είναι μέσα;

Πολύ πρόσφατα είχε αποκαλυφθεί από τουρκικά αμυντικά μέσα πως το μελλοντικό ενιαίο δίκτυο αεράμυνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ονόματι Steel Dome (Ατσάλινος Θόλος) θα προστατεύει μεταξύ άλλων και το υπό ανάπτυξη τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου. 

Τώρα νέο τουρκικό δημοσίευμα εξηγεί πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό το αντιαεροπορικό «σύστημα συστημάτων» της Άγκυρας και ποια ακριβώς συστήματα θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Πώς Ακριβώς θα Λειτουργεί ο Σιδερένιος Θόλος;

Για άλλη μία φορά να σημειώσουμε πως το Steel Dome δεν είναι ένα σύστημα αλλά ουσιαστικά μία ομάδα συστημάτων. Επί της ουσίας ο τουρκικός Ατσάλινος Θόλος θα ενώνει μεταξύ τους όπλα αεράμυνας, αισθητήρες και υποδομές διοίκησης και ελέγχου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με προηγούμενη αποκάλυψη του υπουργού άμυνας Νίκου Δένδια, και η χώρα μας «τρέχει» παρόμοιο εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης αντιαεροπορικής ασπίδας.

Με το να ενώνει τα περισσότερα συστήματα αεράμυνας του τουρκικού στρατού, το Steel Dome αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα της τουρκικής αεράμυνας και την αύξηση του επιπέδου αντιαεροπορικής προστασίας σε στρατηγικούς στόχους.

Το Steel Dome θα παρέχει αντιαεροπορική προστασία έναντι τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών απειλών:

  • εναέριες απειλές πολύ μικρού υψομέτρου
  • εναέριες απειλές μικρού υψομέτρου
  • εναέριες απειλές μεσαίου υψομέτρου
  • εναέριες απειλές υψηλού υψομέτρου

Για τις εναέριες απειλές πολύ μικρού υψομέτρου το Steel Dome θα διαθέτει τουρκικά συστήματα αεράμυνας που θα μπορούν με αποτελεσματικότητα να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους και drones σε μέγιστο υψόμετρο 3.000 με 5.000 μέτρων. Τέτοια συστήματα είναι το τουρκικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό όπλο Korkut με όπλο 35 χιλιοστών και ο κινητός πύραυλος αεράμυνας Sungur. Η εμβέλεια βέβαια αυτών των συστημάτων δεν είναι μεγάλη, οπότε θα προστατεύουν σημεία και όχι περιοχές.

Όσον αφορά τις εναέριες απειλές μικρού υψομέτρου, εδώ ο Ατσάλινος Θόλος θα χρησιμοποιεί συστήματα αεράμυνας όπως τους πυραύλους αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Hisar-A. Οι κύριοι στόχοι αυτών των όπλων θα είναι επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, πύραυλοι κρουζ ή πύραυλοι αέρος-εδάφους. Η εμβέλειά τους είναι επίσης μικρή, αφού φτάνει τα 15 χιλιόμετρα μέγιστα.

Για απειλές μεσαίου υψομέτρου, δηλαδή μεταξύ 5.000 και 10.000 μέτρων, το Steel Dome θα διαθέτει συστήματα όπως τους πυραύλους Hisar-O. Οι εμβέλεια πυρός αυτών των όπλων ποικίλει από τα 15 έως τα 40 χιλιόμετρα, για αυτό και θα χρησιμοποιούνται για την προστασία κρίσιμων υποδομών.

Τέλος, οι απειλές υψηλού υψομέτρου αφορούν απειλές σε υψόμετρο άνω των 10.000 μέτρων και για την αντιμετώπισή τους το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας θα χρησιμοποιεί συστήματα όπως το τουρκικό Siper, το οποίο έχει αρκετά μεγάλη εμβέλεια πυρός για να προστατεύει μεγάλες περιοχές.

Έτσι, ο τουρκικός στρατός χρειάζεται συστήματα και των τεσσάρων κατηγοριών για να προστατεύει κρίσιμα σημεία, όπως τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ