Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις με την εκτενέστατη χρήση drones και πυραύλων που τις χαρακτηρίζει,καθιστούν επιτακτική την λήψη εκτενών μέτρων έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και αποτελεσματικής αεράμυνας.
Έτσι το Ισραήλ χάρη στην πολυεπίπεδη αεράμυνά του κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλαπλές επιθέσεις drones-πυραύλων της Χαμάς-Χεζμπολάχ-Ιράν-Χούτι.
Το Ισραήλ ανέπτυξε νέο σύστημα προειδοποίησης για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Ωστόσο ο IDF δεν σταμάτησε εκεί, αφού ανακοίνωσε νέο σύστημα προειδοποίησης για απειλές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εισάγουν ένα νέο προηγμένο σύστημα συναγερμού για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων απειλών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν και την τρομοκρατική ομάδα του στην Υεμένη, την ομάδα ανταρτών Χούτι.
Η εφαρμογή του IDF "Home Front Command" έχει σχεδιαστεί για να εκδίδει μια προειδοποίηση μεταξύ τριών έως πέντε λεπτών πριν ενεργοποιηθούν οι σειρήνες από τους εισερχόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν ή την Υεμένη.
Η εφαρμογή συνοδεύεται από ένα μήνυμα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού που δηλώνει: «Μπορεί να σημειωθούν πυραυλικά πυρά από την Υεμένη προς το κράτος του Ισραήλ τα επόμενα λεπτά».
Ο πρωταρχικός στόχος του νέου συστήματος συναγερμού είναι να ενισχύσει την ετοιμότητα του κοινού και να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια εν μέσω απειλών πυραύλων από πολλαπλά μέτωπα.
Σε περίπτωση συναγερμού, το κοινό λαμβάνει οδηγίες να εισέλθει σε προστατευόμενες περιοχές και να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 10 λεπτά ή έως ότου εκδοθούν περαιτέρω οδηγίες.
Πύραυλος που εκτοξεύεται από την Υεμένη χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να φτάσει στο Ισραήλ
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούτι έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ενώ οι Χούτι ισχυρίζονται ότι οι ενέργειές τους είναι αλληλεγγύη με τη Γάζα, η αντισημιτική τζιχαντιστική ομάδα ζητά ανοιχτά την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.
Λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ της Υεμένης και του Ισραήλ, οι Χούτι διαδραμάτισαν αρχικά μικρότερο ρόλο στον πόλεμο αντιπροσώπων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο, αφού το Ισραήλ αποδυνάμωσε τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ το 2024, οι Χούτι έχουν γίνει η πιο δραστήρια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν που πολεμά επί του παρόντος το Ισραήλ.
Τον Δεκέμβριο του 2024, 16 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ένας πύραυλος των Χούτι έπληξε το νότιο Τελ Αβίβ, μετά από βλάβη στο σύστημα συναγερμού της χώρας.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απάντησε γρήγορα με μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές σε βασικούς στόχους των Χούτι, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Σαναά στην πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι.
Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, οι Χούτι επανέλαβαν τις πυραυλικές τους επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους.
Στα μέσα Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Χούτι στην Υεμένη.
«Σε όλους τους τρομοκράτες Χούτι, ο χρόνος σας έχει τελειώσει και οι επιθέσεις σας πρέπει να σταματήσουν, αρχίζοντας από σήμερα", προειδοποίησε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα των μέσων ενημέρωσης του, Truth Social.
«Εάν δεν το κάνετε θα βιώσετε την κόλαση, κάτι που δεν έχετε δεί ποτέ", έγραψε
Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην απειλή από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς και να αφήσει τον στρατό των ΗΠΑ να διαχειριστεί την απειλή των Χούτι.
Οι ΗΠΑ "έσβησαν" τους Χούτι
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ στους Χούτι θα είναι πιο αποτελεσματικά λόγω της ικανότητάς τους να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύσσονται από τα σημαντικά ναυτικά της μέσα στην περιοχή.
Τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ φέρεται να έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην πολιτοφυλακή Χούτι.
Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, οι τρομοκράτες Χούτι εκτόξευσαν πύραυλο στο Ισραήλ την Παρασκευή. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και στο κεντρικό Ισραήλ.
Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε επιτυχώς και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές.
Στα τέλη Μαρτίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι οι Χούτι έχουν απομείνει μόνο «μερικές δεκάδες» βαλλιστικούς πυραύλους στο απόθεμά τους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε τα στρατιωτικά πλήγματα του Τραμπ κατά των Χούτι.
«Εκτιμώ πολύ τις ενέργειες του συμμάχου μας, των ΗΠΑ», δήλωσε ο Νετανιάχου τον περασμένο μήνα.
"Τους αντιμετωπίζουν πολύ δυναμικά. Φυσικά, ενεργούμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όπως συνέβη πρόσφατα. Αλλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπήκαν δυναμικά εκεί είναι μια σημαντική αλλαγή", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ
Άποψή μας είναι πως η ανάληψη δράσης των ΗΠΑ κατά των Χούτι και η ραγδαία αποδυνάμωσή τους, σηματοδοτεί την ετοιμότητα ανάληψης επίθεσης από Τράμπ-Νετανιάχου, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν εχθρικές ουρές στα νώτα τους, αφού το Ισραήλ πέτυχε να εκμηδενίσει Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Κλείνοντας επισημαίνουμε πως το παράδειγμα του Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα αντίστοιχο μήνυμα έγκαιρης προειδοποίησης για υποτιθέμενη τουρκική επικείμενη πυραυλική επίθεση στα τηλέφωνα ακριτών μας, στα πλαίσια της άσκησης Παρμενίωνας σε πρώτο χρόνο.