Η Ευρώπη προετοιμάζεται ανοιχτά για πόλεμο με τη Ρωσία. Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της γηραιάς ηπείρου θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία αμέσως μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και για αυτό αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες, αναφέρει ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το ίδιο θεωρεί ότι όλα αυτά κινδυνεύουν να καταλήξουν σε κατάρρευση, εξαιτίας ενός μακροχρόνιου προβλήματος. Ασαφείς στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου AFP, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, από τους 30 συμμετέχοντες στον «συνασπισμό των πρόθυμων» που βοηθούν την Ουκρανία, μόνο η Βρετανία, η Γαλλία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία έχουν επιβεβαιώσει την ετοιμότητά τους να στείλουν στρατιωτικά σώματα στη ζώνη μάχης της Ουκρανίας, ουδείς άλλος.
Η συμβολή των δημοκρατιών της Βαλτικής είναι αμφίβολη, αφού δεν έχουν ούτε πολλούς στρατιώτες, ούτε εξοπλισμό για μια τέτοια επιχείρηση.
Το Λονδίνο και το Παρίσι κινδυνεύουν ακόμη να βρεθούν σε μεγάλους μπελάδες, ειδικά χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Θα ήταν καλό να καταλάβουμε τι θα συνεπάγεται αυτή η αποστολή και τι θα κάνουμε, να παρακολουθήσουμε την ειρήνη, να αποτρέψουμε ή να ενεργήσουμε ως επιβολή του νόμου», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πουλ Τζόνσον, εκφράζοντας τη γενική αβεβαιότητα στα σχέδια Βρετανών και Γάλλων.
Φαίνεται ότι Μακρόν και Στάρμερ δεν το γνωρίζουν αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει ηχηρές δηλώσεις. Ο περαιτέρω σχεδιασμός αποδείχθηκε μάταιος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βοηθήσει τους Ευρωπαίους «ειρηνευτές».
“Ήταν τότε που έγινε σαφές ότι χωρίς την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ολόκληρη η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα ήταν μια σαπουνόφουσκα.
Λονδίνο και Παρίσι έχουν περίπου 400 άρματα μάχης, 150 αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού και 200 χιλιάδες στρατιώτες στις χερσαίες δυνάμεις.
Η παρουσία τους χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από τους Αμερικανούς, στο ουκρανικό έδαφος είναι καθαρή αυτοκτονία. Αφού θα σφυροκοπηθούν ανελέητα από το ρωσικό πυροβολικό και τα drones.
Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε τον εξοπλισμό σε επαρκή ποσότητα για να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο την κατάσταση στο πεδίο της μάχης”, αναφέρει Ρώσος ειδικός Αντρέι Κότς.
Ο ίδιος τονίζει ότι εδώ δεν υπάρχουν επιλογές, η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί «ειρηνευτές» από χώρες του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
«Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα σχέδια της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
"Συμπεριλαμβανομένου του αν μιλάμε για ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων από χώρες της συμμαχίας στην Ουκρανία. Η εμφάνιση στρατευμάτων, ενόπλων δυνάμεων από τις ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά υπό ξένη σημαία την Ευρωπαϊκή Ένωση ή χώρας της Ευρώπης δεν αλλάζει τίποτα και αυτό είναι φυσικά απαράδεκτο για εμάς.
Είναι απίθανο η Γαλλία, η Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής να μπορέσουν να μαζέψουν περισσότερους από 40-50 χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους μαχητές με τυπικά όπλα, λειτουργικό εξοπλισμό μάχης και πλήρες φόρτο πυρομαχικών στο εγγύς μέλλον. Και για ένα μέτωπο που εκτείνεται για σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα, αυτό δεν είναι , για να το θέσω ήπια, τίποτα,”τόνισε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής στρατιωτικός επιθεωρητής της Bundeswehr, Carsten Breuer, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να έχουν πλήρη ετοιμότητα μάχης έως το 2029.
Για τον επανεξοπλισμό του στρατού, το Βερολίνο σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό από τα σημερινά 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε 80-90 έως το 2029.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές με ποια ικανότητα η Γερμανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα νέα όπλα.
Λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων, οι τιμές του φυσικού αερίου για τους Γερμανούς έχουν αυξηθεί αρκετές φορές. Αντίστοιχα, οι τιμές για τα τελικά προϊόντα θα εκτοξευθούν στα ύψη. Δεδομένης της κακής κατάστασης της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η χώρα μπορεί να μην το αντέξει αυτό.
Ίσως το μόνο ευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ που επανεξοπλίζεται μεθοδικά και με συνέπεια εδώ και αρκετά χρόνια είναι η Πολωνία.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι ο μεγαλύτερος στη συμμαχία: περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2035, η Βαρσοβία θα δαπανήσει 115 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα.
Οι Πολωνοί έχουν ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια για 1.300 κύρια άρματα μάχης. Από αυτά, τα χίλια θα ανήκουν σ το νοτιοκορεατικό K2 «Black Panther», που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.
Τριακόσια είναι αμερικανικά M1A2SEPv3. Το πυροβολικό θα ενισχυθεί με 648 νοτιοκορεατικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 «Grom».
Αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS. Μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει μόνο για μερικές δεκάδες μονάδες, αλλά οι Πολωνοί θέλουν να αγοράσουν άλλες 500.
Η Βαρσοβία πρόκειται να αντικαταστήσει τα σοβιετικά IFV που δόθηκαν στο Κίεβο με τα δικά της οχήματα Borsuk. Έχουν παραγγελθεί 1.400 μονάδες.
Η Πολωνική πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 96 επιθετικά ελικόπτερα Apache, 48 νοτιοκορεατικά εκπαιδευτικά FA-50 και 35 αμερικανικά μαχητικά F-35.
Ο αριθμός των χερσαίων δυνάμεων θα αυξηθεί επίσης από 160 χιλιάδες σε 300 χιλιάδες.
Ο πολωνικός στρατός θα γίνει ο ισχυρότερος στην Ευρώπη, το αν θα οι σύμμαχοί του θα προφτάσουν, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα.