Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα εγχώριο πολυστρωματικό σύστημα αεράμυνας ονόματι Steel Dome, δηλαδή Ατσάλινο Θόλο.
Όπως παρατήρησε όμως η διάσημη και έγκυρη αμυντική σελίδα The EurAsian Times, από τα πρώτα γραφήματα του Steel Dome απουσιάζει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκε η Άγκυρα από την Μόσχα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί συνέβη αυτό;
Η σύντομη εξήγηση είναι πως το S-400 είναι ένα περίπλοκο σύστημα ρωσικής παραγωγής, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι δύσκολη η ενσωμάτωση του στο δίκτυο αεράμυνας Steel Dome της Τουρκίας. Παράλληλα, οι τουρκικοί S-400, οι οποίοι αγοράστηκαν έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σήμερα βρίσκονται σε ανενεργή κατάσταση σε άγνωστες τοποθεσίες της χώρας. Τα οπλικά συστήματα αυτά είχαν αποτελέσει αφορμή έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, οπότε οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να τα βάλουν στο ράφι.
Έτσι, τα σχέδια του τουρκικού Ατσάλινου Θόλου αυτήν την στιγμή περιλαμβάνουν μόνο τουρκικής παραγωγής συστήματα αεράμυνας. Το ισχυρότερο από αυτά είναι το σύστημα Siper, το οποίο αναμένεται να προστατεύει τουρκικές περιοχές με εμβέλεια πυρός 100 χιλιομέτρων. Ωστόσο το Siper είναι πολλά επίπεδα κατώτερο του κορυφαίου ρωσικού S-400.
Δεδομένης της μη χρήσης των S-400, πολλοί Τούρκοι έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την αγορά αυτού του πανάκριβου οπλικού συστήματος. Όχι μόνο μέχρι στιγμής αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι ενεργοί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε θα ενσωματωθούν στο σύστημα Steel Dome για τους λόγους που προαναφέραμε. Και αυτό προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχίες στους Τούρκους, μιας και ο Ατσάλινος Θόλος είναι ένα «σύστημα συστημάτων», ένα ενιαίο δίκτυο που κανονικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα συστήματα αεράμυνας του κράτους, ειδικά το S-400 που είναι το πιο προηγμένο και ισχυρό από όλα.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στο παρελθόν πως εάν υπάρξει ανάγκη, οι τουρκικοί S-400 μπορούν να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία για να προστατεύσουν κρίσιμους στόχους στο κράτος. Αυτό μάλλον σημαίνει πως δεν υπάρχουν πλάνα για την επανενεργοποίηση αυτών των συστημάτων στο άμεσο μέλλον.
H Τουρκία κατά πάσα πιθανότητα είτε θα προσπαθήσει να πουλήσει τους S-400 της είτε θα τους κρατήσει σε αποθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να βελτιώσει ξανά τις σχέσεις της με την Δύση και συγκεκριμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε οι τουρκικοί S-400 μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και «άχρηστοι».