Λίγο μετά την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να παρακολουθήσουν εντατικά τον ρωσικό στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων οδήγησε σε μία αναπάντεχη σύγκρουση δύο σκαφών της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.
Όταν Ένα Αμερικανικό και Ένα Ρωσικό Υποβρύχιο «Τσούγκρισαν»
Μετά την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο αμερικανικός στρατός συνέχισε να παρακολουθεί στενά τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ειδικά τα πυρηνικά υποβρύχια της Μόσχας. Η παρακολούθηση του υποβρύχιου πυρηνικού στόλου της Μόσχας πραγματοποιούνταν μέσω της επιχείρησης Operation Holy Stone, η οποία περιλάμβανε την υποκλοπή επικοινωνιών, την ανάλυση του θορύβου των σοβιετικών σκαφών και τις υποβρύχιες πυραυλικές δοκιμές της Μόσχας.
Στις 11 Φεβρουαρίου του 1992, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Baton Rouge της κλάσης Los Angeles πραγματοποιούσε μία αποστολή παρακολούθησης κοντά στην ρωσική ναυτική βάση του Σεβερομόρσκ (Severomorsk) συμμετέχοντας στην επιχείρηση Operation Holy Stone.
Στις 08:16 το πρωί τοπική ώρα, σε διεθνή ύδατα περίπου 12 μίλια (20 χιλιόμετρα) μακριά από την ακτογραμμή του ρωσικού νησιού Κιλντίν (Kildin), το αμερικανικό Baton Rouge συγκρούστηκε με το υποβρύχιο B-276 Kostroma της Μόσχας.
Μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη εκείνη την ημέρα στο βόρειο νησί της Ρωσίας. Ο αμερικανικός τύπος ανέφερε πάντως πως το αμερικανικό υποβρύχιο βρίσκονταν σε μυστική αποστολή κατασκοπίας της επικοινωνίας μεταξύ ρωσικών βάσεων στην περιοχή. Ο ρωσικός τύπος από την πλευρά του μετέδωσε πως τα δύο υποβρύχια ενεπλάκησαν σε ένα τρομερό κυνηγητό, σαν «το ποντίκι με την γάτα».
Πολλές άλλες δυτικές πηγές επιβεβαίωσαν πως οι ρωσικές αναφορές ήταν αληθείς. Δεν ξέρουμε ποια από τις δύο πλευρές ευθύνεται για την σύγκρουση, όμως είναι σίγουρο πως τα δύο υποβρύχια σκάφη «τσούγκρισαν» κανονικότατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ως αποτέλεσμα της επαφής και τα δύο υποβρύχια υπέστησαν ζημιά. Το ιστίο του ρωσικού B-276 απέκτησε ένα μεγάλο βαθούλωμα, ενώ το Baton Rouge εκτός από βαθουλώματα απέκτησε και κάποιες μεγάλες γρατσουνιές σε διάφορα σημεία του κύτους του. Ωστόσο οι Αμερικανοί στάθηκαν πολύ τυχεροί, αφού το μοναδικό κύτος του υποβρυχίου τους θα μπορούσε να είχε «τρυπηθεί», με αποτέλεσμα να μην μπορούσε πλέον να ασκεί αντίσταση στην πίεση του νερού.
Μετά το ατύχημα το αμερικανικό υποβρύχιο τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ το ρωσικό Kostroma επισκευάστηκε και έπλευσε ξανά για το πολεμικό ναυτικό της Μόσχας. Οι Ρώσοι ήταν έξαλλοι με τις αμερικανικές ριψοκίνδυνες αποστολές κατασκοπίας, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν άλλαξαν μυαλά και τον Μάρτιο του 1993 το αμερικανικό υποβρύχιο USS Grayling συνετρίβη με το ρωσικό υποβρύχιο K-407 στην Χερσόνησο Κόλα.