Μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την κεντρώα όσο και από την αριστερή κοινότητα φέρνει η δήλωση του Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος στοχεύει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκλείσει τους ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα από ορισμένα κρατικά επαγγέλματα.
Στην ανακοίνωσή του, ο Μπαρντελά είπε ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονται από «τις πιο στρατηγικές κρατικές θέσεις», οι οποίες θα προορίζονται για τους Γάλλους πολίτες,κάνοντας, μάλιστα λόγο για θέσεις που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα.
Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) το 2027, δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται για «ελάχιστες θέσεις, αλλά με στρατηγική σημασία», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να δημοσιευθεί και ένας κατάλογος που θα μπορεί να τροποποιείται τακτικά ανάλογα με τα «γεωπολιτικά προβλήματα».
Για «φιλτράρισμα» των Γάλλων κάνει λόγο η κυβέρνηση - «Σουρεαλιστικές» οι δηλώσεις του Μακρόν λέει ο Τανγκί
Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι οι θέσεις εργασίας στη Γαλλία που απαιτούν πιο «ευαίσθητους χειρισμούς» ελέγχονται ήδη με διάφορους τρόπους και αυτό είναι περιττό και ισοδυναμεί με «διαίρεση του έθνους», αναφέρει ο Guardian.
Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος φιλτραρίσματος των Γάλλων... καθώς θα απαξιωθούν 3 εκατομμύρια Γαλλοαμερικανοί, Γαλλοαλγερινοί, Γαλλοπορτογαλέζοι, Γαλλομαροκινοί...».
Ο Ζαν Φελίπε Τανγκί, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του για το RN, δήλωσε την Τρίτη στο ραδιόφωνο France Inter ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο που υπερασπίστηκε η Λεπέν ή ο Μπαρντελά «που να αναφέρεται σε ανθρώπους με βάση τη θρησκεία τους ή την εικαζόμενη καταγωγή τους».
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν ότι το RN και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κινδυνεύουν να φέρουν «εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία, ο Tanguy είπε ότι τα σχόλια ήταν «εντελώς σουρεαλιστικά».
Αντιδρά η Αριστερά και οι Γάλλοι με διπλή υπηκοότητα
Σε αντίδρασή της ως προς την ανακοίνωση, η πρώην υπουργός Παιδείας των Σοσιαλιστών, η οποία έχει διπλή γαλλική και μαροκινή υπηκοότητα, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή προς τους Γάλλους στην εφημερίδα Le Monde την Τρίτη.
Έγραψε: «Όπως πολλοί από εσάς, ζω με τον πόνο και την αγωνία αυτής της σοβαρής και αβέβαιης προεκλογικής περιόδου. Απευθύνομαι σε όλους τους Γάλλους που δεν θα είναι ποτέ “αρκετά Γάλλοι” για το RN: όσοι έχουν αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα, όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα ... όσοι γεννήθηκαν και ζουν στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, παιδιά μεταναστών, Γάλλοι από υπερπόντια εδάφη, που δεν έχουν ποτέ το σωστό μικρό όνομα, τη σωστή θρησκεία, το σωστό χρώμα δέρματος για την ακροδεξιά. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχουμε έναν στόχο στην πλάτη μας».
«Στην εξουσία, το RN, το οποίο ποτέ δεν έκρυψε το μίσος του προς όσους αποκαλεί "Γάλλους στα χαρτιά", θα σπεύσει να μας απαγορεύσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας που κρίνει ότι είναι πολύ καλές για εμάς: στην κρατική διοίκηση, στις δημόσιες επιχειρήσεις και στις κρατικές αποστολές», συνεχίζει η επιστολή.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής του συνέντευξης στο μέσο BFMTV, ο Μπαρντελά προσπάθησε να καθησυχάσει έναν ακροατή που επικοινώνησε τηλεοπτικά με την εκπομπή, λέγοντας ότι το κόμμα του κατηγορείται άδικα και ότι «οι Γάλλοι ξένης καταγωγής» που «εργάζονται και σέβονται το νόμο, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν».
Η χρήση της έκφρασης «Γάλλοι αλλοδαπής καταγωγής» από τον ίδιο έγινε αντικείμενο επίθεσης από τους αντιπάλους του, καθώς το γαλλικό σύνταγμα δεν κάνει διάκριση μεταξύ των Γάλλων - είτε είναι Γάλλοι εκ γενετής, είτε έχουν διπλή υπηκοότητα, είτε απέκτησαν την υπηκοότητα ως ενήλικες αφού έζησαν και εργάστηκαν στη Γαλλία, προσφέροντάς τους ισότητα απέναντι στον νόμο.
Ο ακριβής αριθμός των εχόντων διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία δεν είναι γνωστός, αλλά υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 3,3 και 5 εκατομμυρίων ατόμων.
Ο Πιέρ Ουζουλιά, κομμουνιστής γερουσιαστής, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» ότι η ιδέα να αποκλείονται οι υπήκοοι με διπλή υπηκοότητα από ορισμένες θέσεις εργασίας δείχνει ότι το RN έχει ένα «εθνοτικό όραμα του έθνους που διακρίνει τους καλούς και τους κακούς Γάλλους ανάλογα με την καταγωγή τους».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το RN είχε ανακοινωσει, επίσης, ότι σκοπεύει να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς.