Eurodrone
Κόσμος

Αποκαλύφθηκε πλήρως το ευρωπαϊκό drone 6ης γενιάς Eurodrone-Τι χάνει η Ελλάδα που δεν το έχει παραγγείλει;

Η ευρωπαϊκή εταιρεία-κολοσσός Airbus παρουσίασε μία μακέτα κλίμακας 1:1 του μη επανδρωμένου αεροχήματος Eurodrone, ενός drone που αναπτύσσεται από κοινού από την Ιταλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Γαλλία. Η παρουσίαση του μοντέλου έγινε στην Διεθνή Αεροναυπηγική Έκθεση (ILA) του Βερολίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλύπτεται το Eurodrone

Το περίπτερο του Eurodrone τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου η εταιρεία Airbus ανάρτησε μία εικόνα με την μοκέτα του μη επανδρωμένου αεροχήματος. 

Στην περιγραφή της φωτογραφίας ο λογαριασμός της Airbus ανέγραφε πως «το Eurodrone θα εγγυηθεί επιχειρησιακή υπεροχή στα συμμαχικά έθνη, ειδικά στον τομέα των αποστολών κατασκοπίας, αναγνώρισης και εντοπισμού στόχων».

Η δήλωση της Airbus τονίζει τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να αναλάβει το Eurodrone στις πολεμικές αεροπορίες που εθνών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ειδικά στις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιεί.

Το Eurodrone θεωρείται από πολλούς ένα κρίσιμο πρόγραμμα επειδή αναπτύσσεται παράλληλα με το μαχητικό επόμενης γενιάς της Ευρώπης, το FCAS. Το drone αναμένεται να αναλαμβάνει διάφορους ρόλους στο πεδίο της μάχης, όπως και να αποτελεί κόμβος επικοινωνίας. Αυτή η πολυλειτουργική προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει οι σχεδιαστές του στόχο έχει να αυξήσει την προσαρμοστικότητα του drone και την ευελιξία του. Έτσι θα μπορούν να προσαρμόζονται οι δυνατότητές τους βάσει των εξελισσόμενων αναγκών του σύγχρονου πολέμου.

Στην έκθεση του Βερολίνου το Eurodrone παρουσιάστηκε δίπλα σε διάφορα ναυτικά όπλα και πρόσθετα συστήματα, υποδεικνύοντας πως είναι ένα αερόχημα που θα αλλάξει πολλά στις ναυτικές επιχειρήσεις. Δεδομένου αυτού, το Eurodrone ίσως αποτελέσει στο μέλλον μία ελκυστική επιλογή και για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ή την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Μεταξύ του εξοπλισμού που προβλήθηκε στην έκθεση παρατηρήσαμε έναν εκτοξευτή ηχοσημαντήρα (sonobuoy), μία τορπίλη εναέριας εκτόξευσης και τον αντιπλοϊκό πύραυλο Marte-ER της MBDA Group. Αυτά τα συστήματα θα προσδώσουν στο δικινητήριο Eurodrone τρομερές δυνατότητες.

Όσο για το ίδιο το Eurodrone, να σας ενημερώσουμε πως αποτελεί ένα ευρωπαϊκό εναέριο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου (RPAS), δηλαδή μία μη επανδρωμένη εναέρια πλατφόρμα που μπορεί να πετάει σε μεσαία υψόμετρα για μεγάλες χρονικές περιόδους (MALE). Το Eurodrone σχεδιάστηκε για να σταματήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από αμερικανικά και ισραηλινά drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αερόχημα θα έχει βάρος 10 τόνων, θα μπορεί να μεταφέρει 2,3 τόνος φορτίου, θα έχει άνοιγμα φτερών 26 μέτρων, μήκος 16 μέτρων και ύψος 6 μέτρων. Η παρθενική του πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2027, ενώ οι πρώτες παραλαβές θα ξεκινήσουν το 2030.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

«Πολεμικά» ρεπορτάζ στα Τουρκικά ΜΜΕ: «Μετά από 4 χρόνια, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία ξανά αντιμέτωπα στην Αν. Μεσόγειο»

«Πολεμικά» ρεπορτάζ για το ιταλικό πλοίο που τοποθετεί καλώδια στην Αν Μεσόγειο, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης –...