Η οριστική καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γιολ, προέδρου της Νότιας Κορέας, αποφασίστηκε και επιβεβαιώθηκε σήμερα Παρασκευή με ομόφωνη ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σουκ Γιολ, «παραβίασε» το Σύνταγμα της χώρας κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο τον Δεκέμβριο, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, στην ετυμηγορία του με την οποία επιβεβαίωσε την οριστική και αμετάκλητη καθαίρεση του αρχηγού του κράτους από το αξίωμά του.
Ο πρώην πρόεδρος, Γιουν «δεν περιορίστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αλλά διέπραξε ενέργειες που παραβίασαν το Σύνταγμα και τον νόμο, ιδίως κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία για να εμποδίσουν το κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του», τόνισε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ετυμηγορία του.
Το δικαστήριο των οκτώ δικαστών επικύρωσε την παραπομπή του Γιουν, η οποία έκρινε ότι η διακήρυξη παραβίαζε το σύνταγμα της χώρας και δεν ακολούθησε τις δέουσες διαδικασίες για τη διάδοσή της.
Με το δικαστήριο να επιβεβαιώνει την παραπομπή του Γιουν Σουκ Γιολ, ο πρωθυπουργός Han Duck Soo θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι την ορκωμοσία νέου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας, οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών από την ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου.
Μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν, οι νομοθέτες αψήφησαν τον αποκλεισμό των δυνάμεων ασφαλείας για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της κίνησης. Ωστόσο, ο Γιουν αντέδρασε, λέγοντας ότι ποτέ δεν σκόπευε να επιβάλει πλήρως έναν έκτακτο στρατιωτικό νόμο και ισχυρίστηκε δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.
Μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από το πολιτικό χάος έχουν επισκιάσει τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω της ανόδου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και της απόφασής του να προκαλέσει «εμπορικό πόλεμο», μέσω επιβολής δασμών.
Ο Γιουν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος της Νότιας Κορέας που συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου με την κατηγορία της εξέγερσης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού το δικαστήριο ακύρωσε το ένταλμα σύλληψής του.