Η χώρα μας, μετά τους δασμούς και την νέα πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, αλλά και την γενικότερη εύφλεκτη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, και τις τουρκικές απειλές στο Αιγαίο, οφείλει να προετοιμαστεί, όχι μόνο στρατιωτικά ( όπως πολύ ορθά πράττει) αλλά και σε ότι αφορά την τροφοδοσία των πολιτών της.
Η επάρκεια βασικών αγαθών που απαιτούνται για τον επισιτισμό των πολιτών στην χώρα μας , οφείλουμε να τα καλλιεργούμε εσωτερικά και να μην προβαίνουμε σε αθρόες εισαγωγές, πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας από χώρες που δεν σέβονται βασικούς κανόνες.
Οι καιροί είναι λίαν επικίνδυνοι, και οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να δώσουμε μέσω ενός τουλάχιστον 10ετούς σχεδίου ( με γενική πολιτική συναίνεση εάν είναι δυνατόν), την δυνατότητα να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, σε σιτηρά, κρέας, γάλα, τυρί, φρούτα , λαχανικά, πατάτες, κα, σε ποσοστό 70-80%, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε κάθε εξωτερικό κακό σενάριο.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σε Ουκρανία, ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα, Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο, μυρίζει “μπαρούτι”, σε συνδυασμό ζοφερών οικονομικών προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια.
Σε περίπτωση λοιπόν απευκταίων, αλλά πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων ολόγυρα μας, θα υπάρξει ενδεχομένως, σοβαρός κίνδυνος για πολλά αγαθά , τα οποίο βλέπουμε σε αφθονία στα Σούπερ Μάρκετ στην χώρα μας, σε όχι καλές τιμές θα λέγαμε.
Σε αυτήν την περίπτωση καλύτερο θα ήταν να προλάβουμε, και να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο ραγδαίας ανάπτυξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, για την κάλυψη βασικών αναγκών της χώρας, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.
Η Ελλάδα σήμερα έχει επάρκεια κάτω από το 50% και εξαρτάται από τις εισαγωγές σε 7 προϊόντα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από άλλες χώρες: Αυτά είναι οι φακές (41,9%), τα φουντούκια (41,9%), το φιστίκι αράπικο (35,1%), το μαλακό σιτάρι (25,1%), το αραβοσιτέλαιο (22,3%), η σόγια (5,2%) και η ζάχαρη (1,9%).
Παράλληλα πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό υπάρχει με το κρέας ( αρνί, κατσίκι, βοοειδή, πουλερικά), τα οποία εισάγουμε σε μεγάλο ποσοστό από το εξωτερικό, ειδικά σε περιόδου όπως το Πάσχα, ή Χριστούγεννα.
Ο έτερος τομέας αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στους 1.800.000 τόνους αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 από 1.300.000 τόνους που ήταν το 2015. Παράλληλα, οι εισαγωγές μας από 420.000 τόνοι το 2015 εκτοξεύτηκαν σε 860.000 τόνους το 2024.
Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων και Λαχανικών και Χυμών στην INCOFRUT Ελλάς, αυτή η τεράστια αύξηση των εισαγωγών, η οποία δεν είναι παράλληλη με την αύξηση της κατανάλωσης, δεν δικαιολογείται.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ότι η ελληνική παραγωγή, λόγω έλλειψης εργατικών χειρών δεν είναι το καλοκαίρι αυξημένη σε ορισμένα προϊόντα ώστε να μπορεί να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.
Το σχέδιο μιας επάρκειας ( μέσω τοπικής παραγωγής) σε σε μεγάλα ποσοστά για την ελληνική κοινωνία θα είναι σωτήριο σε κάθε σενάριο, ενώ στην περίπτωση που δεν θα έχουμε κάποια στρατιωτική σύγκρουση, θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών μας, προσθέτοντας χρήμα σε ιδιώτες και κράτος.