Φαίνεται πως η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά στην επανέναρξη παραγωγής νέων πυρηνικών κεφαλών. Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, η Γαλλία σήμερα διαθέτει στην κατοχή της περίπου 290 πυρηνικές κεφαλές, γεγονός που την κατατάσσει την τέταρτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον πλανήτη, πίσω από την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Εννοείται πως εάν το Παρίσι αποφασίσει να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή νέων πυρηνικών κεφαλών θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αφού η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη. Η ίδια η παραγωγή θα ξεκινούσε το 2025, αναφέρουν ειδικοί στην στρατιωτική βιομηχανία.
Η Γαλλία Χρειάζεται Τρίτιο για να Παράξει Πυρηνικά Όπλα
Η αποκάλυψη της γαλλικής αυτής πρόθεσης έχει μεταδοθεί από πολλαπλά γαλλικά μέσα τις τελευταίες ημέρες. Τα μέσα αυτά αναφέρουν πως το γαλλικό υπουργείο άμυνας και η γαλλική εταιρεία EDF σκοπεύουν να συνεργαστούν για να παράξουν τρίτιο (υδρογόνο-3), ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου που είναι αρκετά δύσκολο να συντηρηθεί. Το τρίτιο αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μίας θερμοπυρηνικής βόμβας, για αυτό και οι Γάλλοι οφείλουν να διασφαλίσουν μία σταθερή αλυσίδα προμήθειες τρίτιου εάν θέλουν να επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.
Για την παραγωγή τρίτιου, η Γαλλία χρησιμοποιούσε πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι ενεργοποιώντας νετρόνια στο στοιχείο λίθιο-6 προκαλούν μία εξώθερμη αντίδραση που καταλήγει στην δημιουργία τρίτιου. Έτσι, για να παράξει το Παρίσι τρίτιο χρειάζεται λίθιο, όμως ως γνωστόν στην χώρα δεν παράγεται επαρκής ποσότητα λιθίου. Η Αυστραλία παράγει το 47% του λιθίου όλου του κόσμου, ενώ η Χιλή βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 30%. Η Γαλλία πρέπει να υπογράψει συμφωνία προμήθειας λιθίου με μία από αυτές τις χώρες, ή με την Κίνα, την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Πορτογαλία και τον Καναδά, δηλαδή τους κορυφαίους εξαγωγείς λιθίου.
Άρα τα σημαντικότερα βήματα του γαλλικού πλάνου είναι να προμηθευτεί η χώρα επαρκή ποσότητα λιθίου, να εκσυγχρονίσει παλαιότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες ή να χρησιμοποιήσει ιδιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για να την μετατροπή λιθίου σε τρίτιο και έπειτα να ξεκινήσει να παράγει νέα πυρηνικά όπλα. Δεδομένης της περιπλοκότητας αυτού του σχεδίου, αυτό αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.
Όπως και να έχει εάν το Παρίσι είναι αποφασισμένο να επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο θα το κάνει. Έτσι και αλλιώς η γαλλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εκσυγχρονίσει συνολικά τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας τα επόμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως εκτός από την απόκτηση νέων όπλων θα αναβαθμιστούν και τα συστήματα εκτόξευσης αυτών.