Πρόσφατα, η στρατιωτική αεροπορική άσκηση Spears of Victory στην Σαουδική Αραβία λέγεται πως επίδειξε σε όλον τον κόσμο τις δυνατότητες των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας. Ο κύριος συμμετοχών ήταν βέβαια η σαουδαραβική πολεμική αεροπορία.
Λίγο πριν την άσκηση έλαβε χώρα η άρση του βέτο της Γερμανίας προς την αραβική χώρα, η οποία επιθυμούσε να αγοράσει τουλάχιστον 48 τέτοια μαχητικά αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Γερμανοί, συμπαραγωγοί του Typhoon, διαφωνούσαν στην πώληση αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία επικαλούμενοι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ριάντ, όπως την σύνδεση της χώρας στον πόλεμο της Υεμένης και την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκτζιί. Παρόμοιο βέτο άσκησε στο παρελθόν το Βερολίνο και κατά της Τουρκίας, η οποία εξέφρασε την επιθυμία της να αγοράσει και αυτή μαχητικά Typhoon.
Δεν Απογοήτευσαν τα Μαχητικά που Θέλει η Ριάντ και η Άγκυρα
Η άσκηση Spears of Victory ήταν το ιδανικό μέρος για τους Βρετανούς να προβάλουν τις δυνατότητες του μαχητικού του αεροσκάφους. Στο πρώτο μισό του φετινού Φεβρουαρίου συμμετείχαν στην εκδήλωση 60 μαχητικά, μεταξύ των οποίων Eurofighter Typhoon, Tornado και F-15. Σε αυτήν την άσκηση συμμετείχε και η Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια της Spears of Victory οι πιλότοι ενεπλάκησαν σε εναέριους ελιγμούς έναντι ενός νοητού εχθρού. Εφαρμόστηκαν τόσο αμυντικές όσο και επιθετικές τακτικές, εξασκώντας τις ικανότητες των αεροπόρων έναντι «πραγματικών και φανταστικών απειλών».
Οι Σαουδάραβες εντυπωσιάστηκαν από την απόδοση των Eurofighter, όπως αναφέρει ξένο αμυντικό μέσο, επιθυμώντας ακόμη περισσότερο να επεκτείνουν τον στόλο τους από Typhoon. Σήμερα επιχειρούν 72 μαχητικά αυτού του τύπου, ωστόσο χρειάζονται νέες εκδόσεις αυτού του μαχητικού για τον εναέριο στόλο τους. Πιστεύεται πως για τις 72 αυτές μονάδες η Ριάντ έχει πληρώσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο μαχητικό είχε παραδοθεί το 2009.
Τον Ιανουάριο, η Γερμανίδα υπουργός άμυνας Αναλένα Μπέρμποκ έδωσε εντολή για άρση του εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας έτσι την επέκταση του στόλου της Ριάντ. Ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του Typhoon, η Γερμανία μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία έπρεπε να εγκρίνει και αυτή την εξαγωγή του μαχητικού για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και με την Άγκυρα αν ο Ερντογάν σκοπεύει να αποκτήσει και αυτός το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς.