“Δεν έχουμε ανάγκη για βοήθεια ώστε να ξέρουμε πώς θα διεκπεραιώσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του στο Τελ Αβίβ.
“Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης όπου δεν υπάρχει συμφωνία με τους Αμερικανούς φίλους μας”, πρόσθεσε, λέγοντας πως το Ισραήλ εκτιμά “σε μεγάλο βαθμό” την αμερικανική βοήθεια: “υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, υποστήριξη για τους διεθνείς θεσμούς, αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή…”.
Δηλώσεις που φάνηκαν να απαντούν στον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατήγγειλε σε συνέντευξη σήμερα στην Wall Street Journal την πολιτική στην περιοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
“Αντί να μας προσφέρει όλη την υποστήριξή του, ο Μπάιντεν ασχολείται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων (στη Γάζα) που πηγαίνουν στη Χαμάς”, δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ.
“Αν (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ ήταν στην εξουσία, η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν εντελώς διαφορετική”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, αποτελούν αντικείμενο επικρίσεων στον αραβικό κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό, για την απαρασάλευτη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον λέει μολαταύτα πως θέλει να μειώσει τις συνέπειες του πολέμου στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων που κατηγορούνται για βία απέναντι στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας ζει κι ο ίδιος σε έναν οικισμό.