Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Astore, το οποίο αναπτύχθηκε από την ιταλική αμυντική εταιρεία Leonardo, θα οπλιστεί με τον πύραυλο Cirit που ανέπτυξε η τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan. Στόχος είναι το drone να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.
Συνεργασία Ιταλών και Τούρκων για το UAV Astore
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με σημερινό άρθρο της τουρκικής αμυντικής εταιρείας SavunmaSanayiST, οι Ιταλοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενσωματώσουν τον τουρκικό λέιζερ κατευθυνόμενο πύραυλο Cirit στο νέο τους μη επανδρωμένο αερόχημα. Το όπλο ενσωματώθηκε με τον εκτοξευτή του στο Astore της ιταλικής Leonardo για δοκιμές.
Ο συνδυασμός του τουρκικού όπλου μαζί με το ιταλικό drone αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο οπλοστάσιο της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, ανέφερε το τουρκικό μέσο. Με αυτά τα οπλισμένα αεροχήματα οι Ιταλοί θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό στις δυνατότητές τους μέχρι να παραδοθούν τα πρώτα κορυφαία μαχητικά drones (UCAV) τύπου MQ-9 Block 5 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την άλλη, η ίδια τουρκική αμυντική σελίδα είχε μεταδώσει στο παρελθόν την είδηση πως η ιταλική πολεμική αεροπορία σκέφτονταν σοβαρά την απόκτηση τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Bayraktar TB2. Σύμφωνα με τους Τούρκους αρθρογράφους, το τουρκικό drone είναι πολύ ισχυρότερο από το ιταλικό Astore, ωστόσο φαίνεται πως οι Ιταλοί δεν «πείστηκαν».
Παράλληλα, το μέσο αναφέρει πως το ιταλικό Astore ήδη έχει πραγματοποιήσει κάποιες δοκιμές εκτόξευσης του τουρκικού πυραύλου Cirit στο Μπαγκλαντές. Η πολεμική αεροπορία του Μπαγκλαντές επιχειρεί και αυτή τέτοια ιταλικά μη επανδρωμένα αεροχήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα drones του οπλοστασίου της είναι οπλισμένα με τους τουρκικούς πυραύλους Cirit.
Ποιος Είναι ο Τουρκικός Πύραυλος Cirit;
Όσον αφορά τον ίδιο τον τουρκικό πύραυλο Cirit να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για ένα όπλο λέιζερ πλοήγησης που αναπτύχθηκε και παράγεται από την τουρκική εταιρεία Roketsan. Οι Τούρκοι το προωθούν ως μία οικονομική λύση υψηλής ακριβείας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά ελαφρά θωρακισμένων και μη θωρακισμένων σταθερών ή κινούμενων στόχων από επιθετικά ελικόπτερα.
Οι Τούρκοι ανέπτυξαν τον πύραυλο για να καλύψουν το κενό μεταξύ των μη κατευθυνόμενων ρουκετών 2,75 ιντσών και των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων. Σήμερα χρησιμοποιείται σε διάφορες πλατφόρμες, όπως τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα Τ129 ΑΤΑΚ, τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W SuperCobra κλπ.
Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου φτάνει τα 8 χιλιόμετρα ενώ η διάμετρός του σε χιλιοστά είναι 70.