Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως τα πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος τύπου S-400 που αγόρασε η Άγκυρα από την Ρωσία θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο του τουρκικού στρατού και θα χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο.
Γκιουλέρ για S-400
Με αυτόν τον τρόπο ο Γκιουλέρ απάντησε σε εικασίες που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα συστήματα S-400 που απέκτησε από την Μόσχα.
Μιλώντας στην τηλεοπτική NTV, ο Γκιουλέρ τόνισε πως «Το S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Εάν δεχθούμε επίθεση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το όπλο ως απάντηση; Ο στρατός μας γνωρίζει σε επαγγελματικό επίπεδο τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία χρειαστούν αμυντικά όπλα, τότε οι άνθρωποι που έχουν απορίες σχετικά με τους S-400 θα δουν πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα και άλλα συστήματα αεράμυνάς μας».
Η διευκρίνιση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως διαβεβαίωση από πολλούς, έγινε μία περίοδο που η ένταση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) οργιάζει, ανέφερε ξένο μέσο.
Ο Γκιουλέρ τόνισε πως κάποιες «φιλικές χώρες» προσφέρουν «κάθε είδος υποστήριξης» στους τρομοκράτες, προφανώς αναφερόμενος στους Κούρδους.
«Τους μαθαίνουν ακόμη και πώς να πετάνε ελικόπτερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τους τρομοκράτες μακριά από την επικράτειά μας» πρόσθεσε ο Τούρκος.
Ο Γκιουλέρ φυσικά αναφέρονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι γνωστό πως έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε αυτές τις στρατιωτικές οργανώσεις-εχθρούς της Άγκυρας. Ίσως η χρήση S-400 για την οποία μίλησε νωρίτερα ο Γκιουλέρ αφορούσε τους Κούρδους, αφού όπως ανέφερε «μαθαίνουν να πετούν ελικόπτερα» πλέον.
Επέλεξαν Άμυνα Αντί για Επίθεση
Εμείς να ανακαλέσουμε πως η Τουρκία αγόρασε 4 μεραρχίες πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος τύπου S-400 από την Ρωσία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2019 την ολοκλήρωση της παράδοσης της πρώτης μεραρχίας.
Ωστόσο κατά τα χρόνια διάφοροι αναλυτές και ειδικοί αμφισβήτησαν εάν τα συστήματα αυτά άξιζαν όντως το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει η Τουρκία. Και όχι δεν αναφερόμαστε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσαν οι Τούρκοι στους Ρώσους, αλλά στις δυτικές κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και η ακύρωση του προγράμματος F-35.
Η Άγκυρα αποτελούσε εταίρος στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, ωστόσο οι ΗΠΑ ανησύχησαν όταν έμαθαν ότι η Άγκυρα θα αποκτήσει συστήματα S-400 από την Ρωσία, μιας και φοβήθηκαν διαρροή κρίσιμων πληροφοριών των stealth αεροσκαφών τους. Έτσι ακύρωσαν την πώληση F-35 στην Άγκυρα και οι Τούρκοι έμειναν μόνο με «αμυντικά» και όχι «επιθετικά» όπλα.