Ρεκόρ 183 περιφερειακών και τοπικών ένοπλων συγκρούσεων σημειώνονται το 2023, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Η μελέτη IISS υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον ρόλο των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, όπως η Χαμάς στη Γάζα, και την υποστήριξη που λαμβάνουν από μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν, όπως αναφέρει η www.b92.net.
Αυτός ο περίπλοκος ιστός συμμαχιών και εχθροπραξιών δημιουργεί ένα περίπλοκο τοπίο παγκόσμιας σύγκρουσης.
Αν και δεν προμηνύει έναν επικείμενο μεγάλο πόλεμο παρόμοιο με τους πολέμους των αρχών του 20ου αιώνα, υποδηλώνει την κλιμάκωση των εντάσεων, ειδικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η ιστορία προσφέρει μια εικόνα για τα τρέχοντα προβλήματα.
Η είσοδος της Ευρώπης στον πόλεμο το 1914 ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της υποτίμησης της σύγκρουσης ως σοβαρής καταστροφής. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό το συναίσθημα αντικατοπτρίζεται στις ενέργειες των σημερινών ηγετών.
Αναλυτές από το Βρετανικό Ινστιτούτο αναφέρουν το παράδειγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ενέργειές του στη Γεωργία, την Κριμαία και την Ουκρανία αντικατοπτρίζουν παρόμοια περιφρόνηση για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της σύγκρουσης.
Η έρευνα του IISS δείχνει ότι η επίλυση μιας σύγκρουσης όπως αυτή στην Ουκρανία θα απαιτούσε εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας. Η ένταση της σύγκρουσης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 14 τοις εκατό και τα βίαια περιστατικά κατά 28 τοις εκατό στην τελευταία έρευνα.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταγράφει 459 ένοπλες ομάδες των οποίων οι δραστηριότητες προκαλούν ανθρωπιστική ανησυχία και 195 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχό τους.
Συνοριακές συγκρούσεις
Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν συνοριακές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάληψη της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει επισπεύσει τη φυγή περισσότερων από 100.000 Αρμενίων.
Υπάρχουν ακόμη εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, ενώ υπάρχουν επίσης υψηλές εντάσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου. Η τρομοκρατία έχει κλιμακωθεί στο Πακιστάν και οι εντάσεις με την αντιμουσουλμανική κυβέρνηση της Ινδίας είναι επικίνδυνα υψηλές. Από τη σύγκρουση δεν γλίτωσε ούτε η αμερικανική ήπειρος. Οι εγκληματικές ομάδες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δύναμη σε πολλές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών που πολλές κυβερνήσεις έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες έχει μικρό αντίκτυπο στις αλυσίδες παραγωγής ή εφοδιασμού. Η κατάσταση στο Μεξικό είναι ιδιαίτερα τρομακτική.
Η Ουκρανία εξακολουθεί, χωρίς έκπληξη, να είναι το πιο βίαιο μέρος στον πλανήτη, αλλά η Συρία, η Βραζιλία, η Μιανμάρ, το Μεξικό και το Ιράκ βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας.
Η βία σε έξαρση
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βία στη Νιγηρία και πάνω από 9.000 στη Σομαλία.
Ο αριθμός των προσφύγων που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου είναι συγκλονιστικός: περισσότερα από έξι εκατομμύρια στη Συρία, πέντε εκατομμύρια στο Αφγανιστάν, ένα εκατομμύριο στη Μιανμάρ.