Ο Γκρέκορι Κόπλεϊ δημοσίευσε μια νέα έκθεση όπου κάνει λόγο για «Σχέδιο Τουρκίας-Χαμάς-Κατάρ», να μεταφέρουν περίπου 250 χιλιάδες Παλαιστινίους στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο αλλά και σε κουρδικές περιοχές νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας.
Η «ειδική ανάλυση» έχει ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2023. O Κόπλεϊ επικαλείται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και σωμάτων ασφαλείας του Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.sigmalive.com.
Από τα κατεχόμενα πάντως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές και δημοσιεύματα που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ή σχέδιο για μεταφορά Παλαιστινίων στα κατεχόμενα. Στις ελεύθερες περιοχές έφτασαν από την Γάζα Παλαιστίνιοι μέσω των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.
Την ίδια ώρα ωστόσο κουρδικά δημοσίευματα αναφέρουν ότι «η Τουρκία και το Κατάρ επεξεργάζονται ένα κοινό σχέδιο για την επανεγκατάσταση παλαιστινιακών οικογενειών στη Λωρίδα της Γάζας στο Αφρίν μέσω Τουρκίας».
Πηγές του Rojava Gundemi ανέφεραν ότι ο αριθμός των οικογενειών που αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο πρώτο στάδιο έφτασε τις 3 χιλιάδες οικογένειες και έγινε γνωστό ότι οι οικογένειες θα νοσηλευτούν πρώτα στην Τουρκία και μετά τη θεραπεία τους, αυτές οι οικογένειες θα μεταφερθούν στο Αφρίν και άλλεςπεριοχές υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η σύνδεση Κόπλεϊ με Κύπρο.
Ο συγγραφέας και αναλυτής με ρίζες από την Αυστραλία είχε ταρακουνήσει παλαιότερα τα πολιτικά νερά σε Κύπρο και Ελλάδα, όταν το 2006 σε δημοσίευμα του στο ίδιο περιοδικό άφηνε να εννοηθεί ότι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι του 1974 χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα σε μυστικά χημικά εργαστήρια πολέμου της Τουρκίας. Για τον ισχυρισμό αυτό επικαλέστηκε πληροφορίες που έδωσαν Τουρκοι και Κούρδοι ότι «κατά στη διάρκεια των ετών 1984 και 1988 Ελληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, κατέληξαν στα μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του τουρκικού Στρατού, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα».
Η είδηση αναδημοσιεύτηκε από μεγάλες εφημερίδες σε Κύπρο και Ελλάδα ενώ αφιερώθηκε και αρκετός τηλεοπτικός χρόνος και έγιναν δηλώσεις από τον τότε Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα.
Wikileaks: Απόρρητο τηλεγράφημα Πρεσβείας ΗΠΑ
Το όλο θέμα έφτασε να απασχολήσει και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο. Απόρρητο τηλεγράφημα που διέρρευσε από τα WikiLeaks (6 Νοεμβρίου 2006) κάνει λόγο για «άρθρο σε μια σκοτεινή μηνιαία δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον» και «σκάνδαλο» του οποίου η εγκυρότητα δεν έχει διασταυρωθεί.
Μάλιστα το τηλεγράφημα γίνεται μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κάλυψαν το θέμα και αφήνεται να εννοηθεί ότι το όλο ζήτημα ενδεχομένως να ενορχηστρώθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τορπιλιστεί η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ανάμεσα στα άτομα που επικαλείται το τηλεγράφημα είναι και οι δηλώσεις της Αλεξάνδρας Ατταλίδου την οποία αποκαλεί ως «αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Πρεσβείας». Εκτενής αναφορά γίνεται και στον ρόλο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.