Κόσμος

Η κρίση νερού και τροφίμων, ο πληθωρισμός και η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνουν τον κίνδυνο συγκρούσεων στον κόσμο

Ο κίνδυνος συγκρούσεων μπορεί να αυξηθεί λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (IEP). Η έκθεση, η οποία αναλύει τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, επισημαίνει ότι χωρίς συντονισμένη δράση, τα τρέχοντα επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος θα επιδεινώσουν και θα εντείνουν τις συγκρούσεις, οδηγώντας σε αύξηση της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Το IEP, ένα εργαστήριο που εδρεύει στο Σίδνεϊ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικολογικές απειλές έχει αυξηθεί - τρεις ακόμη τον τελευταίο χρόνο - και επισημαίνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν πληθυσμό 1,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τα νεότερα «καυτά σημεία»

 

Οι τρεις νέες χώρες που έχουν αναδειχθεί ως «hotspots» είναι ο Νίγηρας, η Αιθιοπία και η Μιανμάρ, οι οποίες έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων περιβαλλοντικών απειλών και κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Καθεμία από τις τρεις χώρες έχει βιώσει λιμό και βία τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Αιθιοπία, στο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα και στη βία μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ το 2021. Η οικολογική υποβάθμιση έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε περιοχές συγκρούσεων όπως το Σαχέλ, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα διακυβέρνησης, υψηλά επίπεδα φτώχειας και βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του κλίματος.

 

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν

 

Οι συγκρούσεις συχνά εξαπλώνονται από τη μια χώρα στην άλλη, επηρεάζοντας μια ολόκληρη περιοχή, υπογραμμίζει η έκθεση, η οποία αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 108 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, 24% περισσότεροι από ό,τι το 2020.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 30% όλων των εκτοπισμών πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τη χώρα προέλευσης και οι παράνομες εισόδους στην Ευρώπη από οικολογικά απειλούμενες χώρες είναι σημαντικές. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, το IEP εκτιμά ότι έως το 2050, 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές, σε σύγκριση με 1,8 δισεκατομμύρια φέτος.
 

 

Το φαγητό έχει γίνει πιο ακριβό 

 

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 33% από το 2016, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους πιο ευάλωτους τομείς.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τους κινδύνους ξηρασίας, πλημμύρων, κυκλώνων και καταιγίδων, προσθέτει η έκθεση και εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 25% της επισιτιστικής ανασφάλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 36% των συγκρούσεων. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν έχει συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό


 

 

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...