Η Γαλλία θα φιλοξενήσει την Δευτέρα μία ομάδα Ευρωπαίων υπουργών αμύνης για να εξομαλύνει τις διαφωνίες σχετικά με την κοινή αεράμυνα της ηπείρου.
Λαμβάνοντας χώρα στα παρασκήνια της αμυντικής έκθεσης Paris Air Show στην γαλλική πρωτεύουσα, η συνάντηση που θα οργανώσει ο Γάλλος υπουργός άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ θα περιλαμβάνει περισσότερους από 20 ομόλογούς του, όπως και τον επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τιερί Μπρετόν.
Ο Γερμανός υπουργός άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, συμφώνησε να έρθει, αν και αρχικά δίστασε να πει το «ναι». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε μία γαλλική κυβερνητική πηγή.
«Έχουμε δύο καθήκοντα: να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την ανατολική πλευρά [του ΝΑΤΟ] μακροπρόθεσμα» όπως και να «επιστρέψουμε στις βασικές αρχές που είχαμε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο Λεκορνύ.
«Πρέπει να συμβαδίσουμε με τις σημερινές τεχνολογικές επιτυχίες, με τις διάφορες στρατηγικές συμμαχίες και με το γεγονός πως η παγκόσμια αναστάτωση δεν πηγάζει μόνο στην Ανατολή» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι Γάλλοι Κόντρα στο Πρόγραμμα Sky Shield
Η συνάντηση θεωρείται από πολλούς παρατηρητές ως μία απάντηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο Sky Shield που ηγείται η Γερμανία και ξεκίνησε τον Οκτώβριο, υπό το οποίο 16 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και η Σουηδία σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν γερμανικό, αμερικανικό και ισραηλινό εξοπλισμό.
Η Γαλλία και η Πολωνία αρνούνται να συμφωνήσουν με το πρόγραμμα Sky Shield (Ουράνια Ασπίδα), μιας και το Παρίσι θέλει να προωθήσει τους δικούς τους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητούνται γιγαντιαία συμβόλαια, με την Γερμανία και την Γαλλία μόνο να αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην αεράμυνα μέχρι το 2030.
Τα ευρωπαϊκά υπουργεία άμυνας έχουν μειώσει κατακόρυφα τα έξοδά τους στον αντιαεροπορικό εξοπλισμό μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκαν ξανά για αυτόν τον τομέα των ενόπλων δυνάμεών τους μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου πέρυσι.
Μετά από μία συμφωνία αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για το Παρίσι και την Ρώμη σχετικά με μία αγορά πυραύλων από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια MBDA και μετά από ένα δεύτερο συμβόλαιο 2,2 δις από την Πολωνία για εκτοξευτές και πυραύλους CAMM, αναμένονται και άλλες επιπρόσθετες κοινές παραγγελίες μετά την συνάντηση της Δευτέρας.
Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Κύπρος θα μπορούσαν και αυτές να υπογράψουν μία επιστολή πρόθεσης αγοράς αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral της MBDA, ανέφερε ο Λεκορνύ στην καθημερινή Le Figaro.