Ιστορική ημέρα για τη Βρετανία σήμερα, με τη στέψη του βασιλιά Καρόλου να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχής μιας νέας στην Ευρώπη, με το Λονδίνο να έχει μετατραπεί σε φρούριο και την ατμόσφαιρα να είναι εορταστική, για την πρώτη στέψη Βασιλιά εδώ και 70 χρόνια.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα γίνει σήμερα επισήμως ο 40ός μονάρχης τoυ Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελετή με τυπικό και πρωτόκολλο χιλίων και πλέον ετών που θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν εδώ και ημέρες κατασκηνώσει πιάνοντας θέση στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η άμαξα του βασιλικού ζεύγους προς το Αββαείο και από εκεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η τελετή θα αρχίσει στη 13:00 ώρα Ελλάδος. Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.
Την παραμονή της στέψης του βασιλιά, οι πρωθυπουργοί και οι αξιωματούχοι της Κοινοπολιτείας συγκεντρώθηκαν για ένα ειδικό γεύμα στο παλάτι και στη συνέχεια ο Κάρολος, μαζί με τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας ξάφνιασαν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μπάκιγχαμ με έναν απροσδόκητο περίπατο. Φωτογραφήθηκαν και μίλησαν με τον κόσμο, Βρετανούς αλλά και τουρίστες.
Το Λονδίνο ζει σε ρυθμούς στέψης και ακόμη και οι επιβάτες των τρένων και του μετρό μετακινούνται ακούγοντας μηνύματα από τον Κάρολο και την σύζυγό του. Ακόμη και το χαρακτηριστικό «Προσοχή στο κενό».
«Η σύζυγος μου κι εγώ ευχόμαστε σε εσάς και τις οικογένειες σας ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο Στέψης. Όπου και να ταξιδεύετε ελπίζουμε να έχετε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι. Και να θυμάστε: Προσοχή στο κενό!», ακούγεται να λέει στο τέλος ο Κάρολος.
Για την πρώτη στέψη Βασιλιά εδώ και 70 χρόνια στη Βρετανική πρωτεύουσα καταφθάνουν συνεχώς ξένοι ηγέτες και επίσημοι προσκεκλημένοι. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η Τζιλ Μπάιντεν που έγινε δεκτή στη Ντάουνινγκ Στριτ από την σύζυγο του Ρίσι Σούνακ, Ακσάτα Μέρτι.
Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».
Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.