«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε απώλειες αμάχων και σε καταστροφές σε συγκλονιστική κλίμακα», είπε ο Τουρκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
«Τα δικαιώματα των Ουκρανών θα πληγούν για τις επόμενες γενιές και ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις, τιμωρούν ανθρώπους σε όλες τις περιοχές του κόσμου», τόνισε.
«Το γεγονός ότι τέτοια ζημιά μπόρεσε να προκληθεί ξανά σε όλο τον κόσμο από έναν πόλεμο στην Ευρώπη αποτελεί μια προδοσία των υποσχέσεων για αλλαγή» που δόθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπλήρωσε.
Ο Τουρκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις τάσεις που παρατηρούνται στη Ρωσία.
Αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta και την απαγόρευση της παλαιότερης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι της Μόσχας, θεωρώντας αυτές τις κινήσεις ως «μια νέα ένδειξη του τέλους του ρωσικού δημόσιου χώρου».
«Τα συνεχή μηνύματα υπέρ του πολέμου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν στερεότυπα και τροφοδοτούν το μίσος και τη βία», είπε.
Τόνισε ότι περισσότερες από 180 ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στη Ρωσία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης των ενόπλων δυνάμεων, με έναν δημοσιογράφο και έναν βουλευτή μεταξύ των ήδη καταδικασθέντων.
«Από τον Δεκέμβριο, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θεωρείται ότι βρίσκεται "υπό ξένη επιρροή" - ένας ασαφής χαρακτηρισμός - μπορεί να χαρακτηριστεί "ξένος πράκτορας" και να υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς», σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στη νομοθεσία για την καταστολή της «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σχέσεων», που επεκτείνεται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις σεξουαλικές μειονότητες.