Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και όπως φαίνεται έπεται και συνέχεια.
Τις τελευταίες ημέρες ο κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος και με σφιγμένο στομάχι τις εικόνες που καταφτάνουν από τη γειτονική Τουρκία και τη Συρία, καθώς τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα ο εφιάλτης επιβεβαιώνεται και οι προβλέψεις που ανέφεραν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000 δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς καθώς ήδη μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι νεκροί έφτασαν σχεδόν του 20.000.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 19.738, με την Τουρκία να θρηνεί τα περισσότερα θύματα, αφού ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στη χώρα σε τουλάχιστον 16.546, ενώ άλλοι 66.132 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Συρία ανήλθε σε τουλάχιστον 3.317 - συμπεριλαμβανομένων 1.970 σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας White Helmets - και 1.347 νεκρούς σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών στη Συρία σε όλες τις πληγείσες περιοχές ανήλθε σε 5.245, με 2.295 σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και 2.950 στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Ο σεισμός της Δευτέρας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα, με τους πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει ίσως ακόμη το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.
Σοροί βρεφών καλυμμένες με σάβανα μέσα σε μικρά βαν... Σε ένα μόλις 24ωρο τάφηκαν 400 άνθρωποι, σήμερα όμως ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε κι άλλο.
Δίπλα σε δοχεία ψύξης που λειτουργούν ως νεκροτομεία, μια στοίβα από νεόκτιστα φέρετρα.
Ορισμένα έχουν φτιαχτεί από ξύλο, άλλα από ινοσανίδα και υπάρχουν κι εκείνα που φτιάχτηκαν από παλιές ντουλάπες. Πολλά φέρετρα, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποιούνται περισσότερο από μία φορά.
Εθελοντές από κάθε μεριά της Τουρκίας έχουν φτάσει στην πόλη Οσμανίγιε, που απέχει δύο ώρες με το αυτόκινητο από το επίκεντρο του σεισμού, για να βοηθήσουν.
Xιλιάδες άστεγοι στους δρόμους της Τουρκίας
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.
Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας πλησιάζει τους 20.000 στις δύο χώρες.
Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.
Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.
Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.
Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.
Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.
Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.
«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.
Προσπαθεί να κατευνάσει την οργή
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ίδιου, μέσα έναν χρόνο οι πληγείσες περιοχές θα έχουν καινούργια κτίρια, ενώ «κανένας Τούρκος πολίτης δε θα μείνει άστεγος».
Διασώθηκε μητέρα με την 6χρονη κόρη της
Στην πόλη Καχραμανμαράς διασώθηκαν μία μητέρα και η 6χρονη κόρη της, 68 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών.
Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση @fire, που συνεργάζεται με τη βρετανική οργάνωση βοήθειας SARAID, ανέφερε σε δήλωση ότι η μητέρα και το παιδί εντοπίστηκαν στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε γύρω στις 5 το πρωί τοπική ώρα την Τετάρτη.
Η αποστολή διάσωσης ήταν «ένας αγώνας με τον χρόνο", ανέφερε η οργάνωση, σημειώνοντας ότι και οι δύο "κινδύνευαν να παγώσουν μέχρι θανάτου" εν μέσω πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν.