Η BP (παλαιότερα ονομαζόταν British Petroleum), ο σημαντικός διεθνής ενεργειακός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί γεώτρηση δύο νέων κοιτασμάτων καθώς το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, τα οποία θα χρειαστούν περίπου ένα χρόνο για να βυθιστούν και να αναπτυχθούν, θα καθορίσουν εάν το βαθύ κοίτασμα φυσικού αερίου είναι εμπορικά βιώσιμο.
Η κίνηση για αύξηση της παραγωγής του Αζερμπαϊτζάν έρχεται στο πλαίσιο του Μπακού που αγωνίζεται να εκπληρώσει τις εξαγωγικές του συμβάσεις στην Ευρώπη, γράφει ο Αμερικανός ειδικός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin) στο 19FortyFive.
Ενώ πολλοί Αζέροι και οι υποστηρικτές τους στη σκηνή των δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον υποδηλώνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν εκπληρώνει έναν σημαντικό ρόλο ασφάλειας για την Ευρώπη παρέχοντας μια πηγή ενέργειας που εξαλείφει την εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η πραγματικότητα είναι ότι επειδή το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλει περισσότερα από όσα παράγει. Μεγάλες ποσότητες από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παρέχει το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη πιθανότατα προέρχονται από το Ιράν ή τη Ρωσία.
Τον Νοέμβριο του 2021, για παράδειγμα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε οριστικοποιήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φυσικού αερίου με το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 1,5 έως δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μεταφέρονται ετησίως.
Ένα χρόνο αργότερα, η κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να τροφοδοτηθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε επίσης συμφωνία με τη ρωσική Lukoil για να ενισχύσει την παραγωγή.
Αυτό εγείρει ένα άβολο ερώτημα: Περιγράφεται ο νότιος πετρελαϊκός διάδρομος μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ως μέσο απογαλακτισμού της Ευρώπης από το ρωσικό και το ιρανικό αέριο περισσότερο ως ψευδαίσθηση παρά ως πραγματικότητα;
Εάν το 20% του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι στην πραγματικότητα ρωσικής ή ιρανικής προέλευσης, αυτό υποδηλώνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να παρέχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις χώρες και να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική τους επίθεση.
Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι ανταλλαγές και το πιθανό ξέπλυμα αερίου έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπονομεύσει τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει κυπριακό αέριο και ίσως και υδρογόνο, αλλά παρακάμπτει όλο το ρωσικό, το ιρανικό και το τουρκικό αέριο.
Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση και καθώς το Ιράν συνεχίζει να στέλνει drones στον ρωσικό στρατό και να τα χρησιμοποιεί για να αποσταθεροποιήσει τους γείτονές του, είναι καιρός τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Λευκός Οίκος να βαθμονομήσουν την ενεργειακή τους πολιτική στην πραγματικότητα και όχι σε μια προσεκτικά κατασκευασμένη ψευδαίσθηση.