Αν και για πολλούς αναλυτές η Σουηδία βρίσκεται άτυπα εδώ και χρόνια στο ΝΑΤΟ, εκτελώντας επιχειρήσεις για το συμφέρον της συμμαχίας, η Άγκυρα είναι μέχρι στιγμής ο κύριος, δημόσια γνωστός, λόγος που η χώρα δεν μπορεί και επίσημα να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η αιτία πάνω στην οποία βασίζει την στάση της η Τουρκία είναι πως η Σουηδία στεγάζει εσωτερικά Κούρδους αυτονομιστές και Τούρκους προδότες. Από την άλλη έχουμε και την κατάσταση της Φινλανδίας, η οποία υποστηρίζει πως θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εάν επιτραπεί στην Σουηδία το ίδιο.
Πάρα αυτά, υπάρχουν πολλές υποψίες πως κάποια άγνωστη μέχρι στιγμής δύναμη υπονομεύει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, χειραγωγώντας εν μέρει την Τουρκία. Φυσικά δεν μιλάμε για τον Πούτιν, αλλά για μία πιο αναπάντεχη χώρα…
Πάλι Οι Βρετανοί…
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατο άρθρο της ρωσικής Reporter, το Λονδίνο παίζει "βρώμικα παιχνίδια"! Τα σημάδια είναι φανερά: από το 2014 το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτονταν μελλοντικά, για αυτό και είχε ήδη οργανώσει την συμμαχική εκστρατευτική δύναμη JEF, ένα στρατιωτικό μπλοκ που αποτελείται κατά κύριο λόγο από την Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Ως αποτέλεσμα και πάντα σύμφωνα με τις ρωσικές αναφορές, το Λονδίνο θα επωφελούνταν αρκετά από την διάλυση του ΝΑΤΟ, ή έστω την αποδιοργάνωση του. Μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί βρίσκονται στην σκιά της Ουάσιγκτον και δεν μπορούν να κάνουν πραγματικά "κουμάντο". Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρούσε ακόμη ισχυρές και επωφελείς συμμαχίες, όπως για παράδειγμα την JEF.
Έτσι οι Ρώσοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μυστικά, το Λονδίνο υποστηρίζει την Άγκυρα, διότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τα βρετανικά σχέδια θα ναυαγήσουν και κατ' επέκταση η αποκλειστική προστασία που παρέχουν οι βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες στην Αγγλία, θα καταρρεύσει.
Τώρα το πώς το καταφέρνει αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα, αλλά εν ολίγοις να αναφέρουμε μερικά εργαλεία που βοηθούν τους Βρετανούς να επηρεάζουν τους Τούρκους: τράπεζες, στρατιωτικό-τεχνολογικό εξοπλισμό και τέλος, την ευκαιρία να πάνε κόντρα στην Αμερική!
Παράλληλα, η Βρετανία έχει επωφεληθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας, αφού είδε για πρώτη φορά πως είναι δυνατό να "τα βάλει" έμμεσα με μία πυρηνική δύναμη, χωρίς να απειλείται άμεσα.