Η Γερμανία θα κλείσει τους τελευταίους ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της τον Απρίλιο του επόμενου έτους, όπως αναμενόταν να κάνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, αλλά καθυστέρησε λόγω δυσκολιών στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο.
Η αναβολή αποφασίστηκε τον Νοέμβριο με νόμο που προωθήθηκε στο κοινοβούλιο από τον σοσιαλδημοκρατικό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, παρά την αντίθεση των φιλελεύθερων εταίρων του συνασπισμού και του Κόμματος των Πρασίνων. Ο Σολτς επέμεινε τότε ότι η διατήρηση των πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία αυτό το χειμώνα ήταν απαραίτητη ως λύση αναστολής, ενώ η Γερμανία επιδιώκει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στο ενεργειακό της μείγμα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα μπορούσαν να υπάρξουν διακοπτόμενες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Isar 2 και Neckarwestheim 2 (και οι δύο στο νότο), καθώς και ο Emsland (δυτικά), έπρεπε να παροπλιστούν στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που καθορίστηκε το 2011. Αυτοί οι τρεις αντιδραστήρες δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχον έτος 6% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Γερμανία.
Το χρονοδιάγραμμα για την αποκήρυξη της πυρηνικής ενέργειας ανακοινώθηκε αρχικά από τον Σοσιαλδημοκρατικό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2000, υποστηριζόμενος εκείνη την εποχή από τους Πράσινους και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το 2011, μετά την καταστροφή στο ιαπωνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.