Κόσμος

Ταχεία πρόοδος για το μαχητικό Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας! Στον αέρα το 2028

Σύμφωνα με νέα δήλωση της γαλλικής αεροναυπηγικής εταιρείας Dassault Aviation, η οποία παράγει και τα Rafale, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Όπλων (DGA) υπέγραψε με τις εταιρείες Dassault Aviation, Airbus, Indra και EUMET (και με τους βιομηχανικούς συνεργάτες των εταιρειών αυτών) ένα συμβόλαιο για την Φάση Επίδειξης 1B του Future Combat Air System (FCAS, δηλαδή "Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Μάχης").

Αυτό το σπουδαίο συμβόλαιο είναι αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα εστιάζει στο μοντέλο επίδειξης του FCAS και στα εξαρτήματά του. Η διάρκειά του είναι περίπου 3,5 χρόνια.

Οι εταιρείες δηλώνουν ευχαριστημένες με αυτό το μεγάλο βήμα, το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας να αναπτύξουν ένα ισχυρό, καινοτόμο και πλήρως ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα, το οποίο θα καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των χωρών.

Η υπογραφή επιβεβαιώνει πως την Φάση Επίδειξης 1B του προγράμματος θα αναλάβει η AirBus, η Dassault Aviation, η Indra και η EUMET, όπως επίσης και οι βιομηχανικοί συνεργάτες των εταιρειών αυτών στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η συμφωνία ήρθε μετά από συζητήσεις μεταξύ εταιρειών και εκπροσώπων των χωρών τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Θα Φέρει η Φάση Επίδειξης 1B;

Η Φάση Επίδειξης 1B έρχεται μετά την ολοκλήρωση της Φάσης Επίδειξης 1A, η οποία σχετίζεται με την έρευνα και την ανάπτυξη του αεροσκάφους. Η Dassault αναφέρει πως αυτή η φάση θεωρήθηκε επιτυχής, αφού βρέθηκαν κρίσιμες τεχνολογίες και σημειώθηκε η αρχή της ανάπτυξης του προγράμματος. Η Φάση Επίδειξης 1Β θα καταλήξει σε μοντέλα επίδειξης που πετούν, τα οποία βέβαια θα απαιτήσουν την ανάπτυξη υπερσύγχρονων τεχνολογιών και την εδραίωση των δομών του προγράμματος. Οι πρώτες πτήσεις των μοντέλων επίδειξης αναμένονται μέσα στο 2028 με 2029.

Σύμφωνα με την Dassault, το πρόγραμμα του μελλοντικού ευρωπαϊκού μαχητικού δημιουργήθηκε από ένα σετ συστημάτων. Τα μαχητικά θα συνεργάζονται με τα Remote Carriers, δηλαδή τους μη επανδρωμένους βοηθούς τους, ενώ τα αεροσκάφη θα είναι συνδεδεμένα μέσω ενός κοινού δικτύου ονόματι Combat Cloud.

Για να καλυφθούν οι προσδοκίες και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενός τέτοιου προγράμματος, η γαλλική εταιρεία αναφέρει πως έχει στηθεί ένας προσαρμοσμένος και αποδοτικός βιομηχανικός οργανισμός, ο οποίος βασίζεται σε τεχνολογικούς κολοσσούς. Προσθέτεται επίσης πως υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των κολοσσών, δηλαδή των συνεργατών του προγράμματος. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ