Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία
Κόσμος

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για νέο μαχητικό

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία συγχωνεύουν τα προγράμματα μαχητικών jet επόμενης γενιάς τους σε μία επαναστατική συνεργασία που εκτείνεται από την Ευρώπη έως και την Ασία. Αυτή αποτελεί την πρώτη σημαντική βιομηχανική αμυντική συνεργασία της Ιαπωνίας εκτός ΗΠΑ, μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμφωνία, δεδομένα για την οποία είχαμε από τον Ιούλιο του φετινού έτους, σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία ένα προηγμένο μαχητικό πρώτης γραμμής μέχρι το 2035, συνδυάζοντας το πρόγραμμα Future Combat Air System (Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Μάχης) της Βρετανίας, γνωστό και ως Tempest, με το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X. Το αποτέλεσμα, η ανάμειξη δηλαδή των δύο αυτών σχεδιασμών, ονομάστηκε Global Combat Air Programme (GCAP, δηλαδή "Διεθνές Πρόγραμμα Εναέριας Μάχης"), ανέφεραν οι τρεις χώρες την Παρασκευή.

Όσο η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ρωσία και ο κινεζικός στρατός κλιμακώνει την επιθετικότητά του στην περιοχή της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, η νέα συμφωνία ίσως βοηθήσει το Τόκιο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του γειτονικού Πεκίνου. Παράλληλα, η στρατηγική συνεργασία αναμένεται να δώσει στην Μεγάλη Βρετανία έναν σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή, η οποία είναι και ένας χώρος-κλειδί για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Δηλώσεις

"Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ελεύθερη και ανοιχτή παγκόσμια τάξη, η οποία είναι σημαντικότερη από ποτέ σε περιόδους όπου οι αξίες της αμφισβητούνται και οι απειλές και η επιθετικότητα αυξάνεται," δήλωσαν οι τρεις χώρες σε μία ομαδική δήλωση των ηγετών τους. 

Εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, η Ιαπωνία αυτόν τον μήνα θα ανακοινώσει ένα στρατιωτικό σχέδιο που στόχο θα έχει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες του κράτους. Η χώρα αναμένεται να ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικά έξοδα για περίοδο πέντε ετών. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, είπε σε άλλον χρόνο πως η χώρα του χρειάζεται να διαθέτει υπερσύγχρονη αμυντική τεχνολογία. 

"Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα μας ασφαλή από τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα προσθέτει δισεκατομμύρια στην οικονομία μας και υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά μήκος της χώρας," είπε ο Σούνακ, κατά την διάρκεια μία επίσκεψής του στην ανατολική Αγγλία, αναφερόμενος φυσικά στην συνεργασία. "Είναι επίσης επωφελής για την διεθνή μας υπόληψη".

Η βρετανική BAE Systems PLC, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo θα ηγηθούν τον σχεδιασμό του αεροσκάφους, το οποίο θα κυκλοφορήσει με προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοπόλεμο, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ξεφτίλα ολκής-Η ΕΕ απάντησε επίσημα ότι δεν θα αντιδράσει στρατιωτικά αν οι Τούρκοι μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδος

Το έργο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω αναποφασιστικότητας της Αθήνας-Αυτό να το ακούνε όσοι έλεγαν κάποτε ότι η...