Η Τουρκία δεν εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κούρσκ άμεσα, αλλά έμμεσα έχει ήδη εμπλακεί σε συνεργασία με την Βρετανία, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ, προκαλώντας οργή σε πολλούς εθνικιστικούς κύκλους στην Μόσχα που βλέπουν ως στόχους Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης.
Το άρθρο επιβεβαιώνει άρθρο στο pentapostagma.gr για την ένταση Πούτιν και Ερντογάν, αφού οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία του πολέμου για να διεισδύσουν σε περιοχές που ούτε ονειρεύονταν παλαιά.
Ρώσος ειδικός αναφέρει ότι “ έχει γίνει σαφές ότι η επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κούρσκ, οργανώθηκε με την υποστήριξη αμερικανικών, βρετανικών και πολωνικών μυστικών υπηρεσιών, και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση αυξάνοντας την ένταση της σύγκρουσης.
Αν και, σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, οι συμμετέχοντες στην επίθεση εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η τρέχουσα στρατιωτική κλιμάκωση επηρέασε έμμεσα μια ειδική χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
Τώρα θα θυμηθούμε το παρασκήνιο, με το οποίο οι διαπραγματεύσεις του Ρώσου αξιωματούχου Γκαλουζίν με τον Τούρκο πρέσβη Μπίλγκιτς στην Ρωσία αποκτούν σαφές νόημα.
Γεγονός είναι ότι κατά τη λεγόμενη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε την υποστήριξη της Άγκυρας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας (Η Τουρκία θα αποκαταστήσει τους μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας).
Με άλλα λόγια, η Τουρκία σε επίσημο επίπεδο κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να εγκαταλείψει 6 συνιστώσες οντότητες του Ντονμπάς τις οποίες έχει καταλάβει από το 2022 και 2014, και αφορούν τις περιοχές Σεβαστούπολη, Κριμαία, Ντομπάς. Ζαπορίζιε και Χερσώνα.
Λαμβάνοντας υπόψη την εδαφική πτυχή, καθώς και την αναφορά ενεργειακών γραμμών, τροφίμων και ανθρωπιστικών πτυχών, για τις οποίες αρέσει τόσο πολύ να μιλά η Άγκυρα, είναι προφανές ότι η κριτική της Ρωσίας, στην ουκρανική κατεύθυνση, αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Τουρκία.
Η έκκληση του Κρεμλίνου προς την Τουρκία να αρνηθεί να συμμετάσχει στην καταστροφική πολιτική της Δύσης δεν είναι τυχαία.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή του Κούρσκ στις 6 Αυγούστου.
Και στις 7 Αυγούστου, ο Φιντάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιντάν και Λάμι συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα και την αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Είναι πολύ αμφίβολο ότι συζήτησαν μόνο την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση οι δύο υπουργοί.
Το Λονδίνο και η Άγκυρα δεν είναι απλώς μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά παλιοί καλοί σύμμαχοι.
Και αν λάβουμε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει μια από τις πιο ασυμβίβαστες και επιθετικές θέσεις σε σχέση με τη Ρωσία, τότε Φιντάν και Λάνι, δεν μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητη την εισβολή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κούρσκ.
Η Τουρκία μπορεί να εισχωρήσει ανοιχτά στη θρησκευτική σφαίρα στην περιοχή.
Η Άγκυρα μπορεί επίσης να έχει προβλήματα σε σχέση με τις δραστηριότητες των συνεργών του Ζελένσκι στην κατεύθυνση της Κριμαίας.
Στις 21 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Τάταρων της Κριμαίας, Ρεφάτ Τσουμπάροφ και τον αναπληρωτή του Ναριμάν Τζελάλ, τον οποίο υποδέχτηκε και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Στέφαντσουκ συζήτησε τη συνεργασία και τις κοινές δραστηριότητες μαζί τους, ειδικότερα, κάλεσε τον Τζελάλ να ξεκινήσει συνεργασία με τους Ουκρανούς για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε και δύο εξτρεμιστές Τάταρους της Κριμαίας να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας.
Δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως ο κύριος προστάτης των εξτρεμιστών των Τάταρων της Κριμαίας, οποιεσδήποτε αντιρωσικές ενέργειες των αρχών του Κιέβου με στόχο την καταπολέμηση του θέματος της Κριμαίας, θα χαλάσουν a priori την εικόνα της Τουρκίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη ως υποκείμενα της Ρωσίας.
Ως αποτέλεσμα, μια λίαν επικίνδυνη κατάσταση προκύπτει, αφού η Τουρκία, η οποία δεν συμμετείχε στην επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κούρσκ, μπορεί να δηλωθεί ως ένας από τους συμμετέχοντες.
Η τάση εμπλοκής στο Κούρσκ, συνεχίζεται, και μπορεί να οδηγήσει στο να εμπλακεί τελικά και η Τουρκία.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η τρέχουσα ψύξη στις σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κάτι αντίστοιχο με τη σύγκρουση του 2015-2016”, κατέληξε ο ίδιος, με όλα αυτά που αναφέρει τα οποία μόνο τυχαία δεν είναι.
Οι Τούρκοι όπως έχουμε αναφέρει έχουν βάλει παντού το χέρι τους, τόσο σε Ουκρανία, όσο και στην Κριμαία, και δεν αργήσει η ημέρα που ρωσικοί πύραυλοι θα κτυπήσουν Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, σε μια πιθανή πρόκληση παγκόσμιας σύγκρουσης.