H αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για το πρώτο πακέτο των δασμών που θα επιβάλει με την έναρξη της προεδρίας του δεν φάνηκε να πτοεί τη Wall Street, πέρα από την πίεση σε συγκεκριμένους κλάδους και εταιρείες. Έτσι και οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, ακόμη και ο Dow που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, συμφωνα με το newmoney.gr
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ανέβηκε 0,28% «πιάνοντας» έτσι ένα ακόμη ρεκόρ στις 44.860 μονάδες και βάζοντας πλώρη για το επόμενο ιστορικό «μαξιλάρι» των 45.000 μονάδων. Ο S&P 500επανήλθε επίσης πάνω από το ορόσημο των 6.000 μονάδων, στο υψηλό των 6.021 με αύξηση 0,57% και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,63% φτάνοντας τις 19.174 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κέρδισαν επίσης έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 4,302% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,26%.
Οι κινήσεις αυτές έδειξαν πως η αγορά υποδέχτηκε με ψυχραιμία την ανακοίνωση του Τραμπ πως θα επιβάλλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και ένα επιπλέον «καπέλο» ύψους 10% στα κινεζικά προϊόντα. Εξάλλου, τα ποσοστά αυτά κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα όσα είχε ισχυριστεί προεκλογικά, όταν ενδεικτικά είχε απειλήσει την Κίνα με δασμούς ύψους 60%.
Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές δεν αιφνιδιάστηκαν. «Οι αγορές δείχνουν όλο και μεγαλύτερη άνεση με τις προοπτικές των δασμών που μοιάζουν περισσότερο με διαπραγματευτική τακτική, παρά με πραγματική εφαρμογή τους» σχολίασε ο Τζέιμι Κοξ της Harris Financial, μιλώντας στο CNBC.
«Βασικά πολύς κόσμος πιστεύει πως η ρητορική είναι πολύ ισχυρότερη από ότι θα είναι οι πραγματικοί δασμοί» πρόσθεσε.
Βεβαίως, το ζήτημα έφερε και αρνητική επίδραση σε συγκεκριμένους κλάδους, με πρώτο και κυριότερο τον κλάδο αυτοκινήτου. Κι αυτό διότι όλες οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και όχι μόνο διαθέτουν εργοστάσια είτε στο Μεξικό είτε στον Καναδά, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβαρύνουν σημαντικό το κόστος εισαγωγής και άρα τις τελικές τιμές των οχημάτων.
Κάπως έτσι οι μετοχές των μεγάλων «αδελφών» του Ντιτρόιτ, της GM, της Ford και της Stellantis, μητρική της Chrysler, κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.
Στις χαμένες και εταιρείες με σημαντικές εισαγωγές από το Μεξικό, όπως ο όμιλος ποτών Constellation Brands, που ελέγχει brands μπύρας όπως η Corona και η Modelo.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην απαντητική επιστολή της η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απείλησε την Ουάσιγκτον με αντίποινα κάνοντας λόγο παράλληλα για τη ζημιά που θα υποστούν οι εταιρείες που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Σε επίπεδο μετοχών, υπό πίεση βρέθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η είδηση της πολυαναμενόμενης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου έφερε αμέσως απώλειες στις πετρελαϊκές τιμές.
Το κλίμα της αγοράς επηρέασε και το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, το Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.
Το περιεχόμενο των πρακτικών έδειξε ότι το συμβούλιο εκφράζει τη βεβαιότητα πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί σε ένα περιβάλλον ισχυρής αγοράς εργασίας, κάτι που ανοίγει το δρόμο για συνέχιση της νομισματικής πολιτικής, αλλά με σταδιακά και προσεκτικά βήματα, αναλόγως με την κατεύθυνση των μάκρο.
Οι traders, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να δίνουν υψηλές πιθανότητες για νέα περικοπή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όμως οι προσδοκίες τους για την στρατηγική του 2025 επισκιάζονται πλέον από την πιθανότητα τα μέτρα Τραμπ να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού με τρόπο που θα αναγκάσει τη Fed σε πιο συγκρατημένες κινήσεις.
Ενδεικτικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους, σε σημερινό σημείωμα του υποστήριξε πως ήδη το πρώτο πακέτο των δασμών θα ωθήσει ανοδικά τον πληθωριστικό δείκτη PCE, των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα!