Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: "Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία... Ετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο"

Η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στην οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα έως ότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταλάβει ότι «δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της Βόρειας Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.  

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις προκάλεσαν μια σειρά από ήττες στο Κρεμλίνο που επέτρεψαν την απελευθέρωση πολλών εδαφών. Αλλά «τίποτα δεν δείχνει ότι ο Πούτιν έχει παραιτηθεί από τον στόχο του να ελέγξει την Ουκρανία», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

"Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία. Ετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Βλέπουμε ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει περισσότερες δυνάμεις, ότι είναι διατεθειμένη να υποστεί πολλές απώλειες, ότι προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερα όπλα και πυρομαχικά», τόνισε. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να βρίσκεται σε αυτόν τον πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξαπολύσει νέες επιθέσεις», είπε.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, παρείχαν στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία την βοήθησαν να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις. «Είναι πολύ πιθανό αυτός ο πόλεμος να τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως οι περισσότεροι πόλεμοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να εγγυάται ότι «η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος», επέμεινε. «Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι να τους υποστηρίξετε στρατιωτικά, ώστε ο Πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης, αλλά ότι πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μετά τις απώλειες που υπέστη στο έδαφος, η Μόσχα εκτόξευσε κύματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον πρόκειται να ολοκληρώσει τα σχέδια για την αποστολή των πιο προηγμένων μπαταριών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, οι οποίες θα προστεθούν έτσι σε άλλα δυτικά συστήματα αεράμυνας που έχουν ήδη δοθεί στο Κίεβο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «διεξάγει συζήτηση» για την παράδοση του Patriot, αλλά τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά και ανταλλακτικά για τα όπλα που έχουν αποσταλεί μέχρι τώρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν. «Έχουμε διάλογο μεταξύ των συμμάχων σχετικά με πρόσθετα συστήματα, αλλά γίνεται όλο και πιο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όλα τα συστήματα που παραδίδονται είναι λειτουργικά», εξήγησε.

Τα αιτήματα όπλων από την Ουκρανία εξάντλησαν τα αποθέματα των χωρών-μελών και προκάλεσαν φόβους ότι οι αμυντικές βιομηχανίες στη Συμμαχία μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγουν αρκετά. «Θα αυξήσουμε την παραγωγή μας για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε τα αποθέματά μας για αποτροπή και άμυνα και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία μακροπρόθεσμα», υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ για τη Δύση.

Αυτό ανάγκασε το ΝΑΤΟ να περάσει από τη μεγαλύτερη προσαρμογή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενισχύοντας μαζικά την ανατολική πλευρά. Η Φινλανδία και η Σουηδία πιέστηκαν επίσης να ξεκινήσουν διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Είναι η πιο επικίνδυνη κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι ένα σημείο καμπής», πρόσθεσε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι παρά την πρόσφατη μείωση των πυρηνικών απειλών από τον Πούτιν, η Συμμαχία παραμένει «σε εγρήγορση». «Η πυρηνική ρητορική, με αναφορές στην πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, είναι ασύνετη και επικίνδυνη», επέμεινε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Στόχος του είναι φυσικά για να μας αποθαρρύνει από το να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά δεν θα μπορέσει να το πετύχει», είπε. Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, που παρατάθηκε για ένα χρόνο τον Μάρτιο, λήγει στα τέλη του 2023. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σε ηλικία 63 ετών, δεν έχει διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει οριστικά τη θέση του τον επόμενο χρόνο. «Δεν έχω άλλα σχέδια», είπε. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκκλήσεις ορισμένων συμμάχων υπέρ του διορισμού γυναίκας για να τον διαδεχθεί, κάτι που θα ήταν πρωτιά για τη Συμμαχία. «Στόχος μου είναι να εκπληρώσω τις ευθύνες μου ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με τρόπο που να διατηρεί τη Συμμαχία ενωμένη», είπε. «Είναι το μόνο μου μέλημα και μετά θα αφήσω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν ποιος θα με διαδεχθεί», κατέληξε.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδησσός
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο μαζικότερος ρωσικός βομβαρδισμός του πολέμου! Σε «νεκροταφείο» μετατράπηκε η Οδησσός-Χτυπήθηκαν οι πύργοι Boyko (Βίντεο)

Σε νεκροταφείο οχημάτων μετατράπηκε η ουκρανική πόλη της Οδησσού εξαιτίας της εκτενούς καταστροφής οχημάτων και φορτηγών