Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Απόφαση-ορόσημο από Ιαπωνία: Παραμένει στο ενεργειακό έργο της Ρωσίας Sakhalin-1

Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει την ακάλυπτη υποκρισία να προσποιείται ότι επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν αντ' αυτού απλώς αγοράζει τους φυσικούς πόρους της χώρας μέσω μεσαζόντων όπως η Ινδία και η Κίνα (μια άσκηση που σηματοδοτεί την αρετή που της κοστίζει 20% μέχρι τις ρωσικές τιμές), σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες έχουν βαρεθεί να προσποιούνται.

Σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει επίσημα τις κυρώσεις και να παραμείνει εμπλεκόμενη στο (πρώην υπό την ηγεσία της Exxon) έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 στη Ρωσία, καθώς επιδιώκει σταθερό εφοδιασμό ενέργειας, παρά τις διεθνείς κυρώσεις για τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε η Nikkei.

Η ExxonMobil, η οποία κατείχε μερίδιο 30% στο Sakhalin-1, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αποσυρθεί από το έργο. Αλλά μετά από αμφιταλαντεύσεις για περισσότερο από μισό χρόνο, η Ιαπωνία αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα βήματα της Exxon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δημιούργησε μια νέα εταιρεία για να αναλάβει το έργο βάσει προεδρικού διατάγματος που ουσιαστικά ανάγκασε τους επενδυτές να επιλέξουν πλευρά. Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας είναι μέτοχος στην Sakhalin Oil and Gas Development με έδρα το Τόκιο - η οποία κατέχει το 30% του τρέχοντος φορέα εκμετάλλευσης του Sakhalin-1 - μαζί με άλλους επενδυτές, όπως η Itochu, η Japan Petroleum Exploration και η Marubeni.

Η ιαπωνική κοινοπραξία θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα παραμείνει επένδυση στο έργο μετά από συζητήσεις με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Λοιπόν, τον Μάιο, οι χώρες της G-7 αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Αν και η G-7 δεν αποφάσισε για ένα χρονικό πλαίσιο, λέγοντας μόνο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί με «έγκαιρο και τακτικό τρόπο», η συνέχιση της συμμετοχής της Ιαπωνίας στο Sakhalin-1 θα ήταν αντίθετη με τη συναίνεση μεταξύ των συναδέλφων μελών της G-7.

Εν ολίγοις, η Ιαπωνία θα ήταν το πρώτο «δυτικό» έθνος που παραβίασε επίσημα την αντιρωσική συμμαχία.

Φυσικά, υπάρχει λόγος: η Ιαπωνία βασίζεται στη Μέση Ανατολή για το 95% των εισαγωγών αργού της και θεωρεί ότι η ιδιοκτησία σε ρωσικά έργα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού ενέργειας. Αλλά και πάλι, μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, και σίγουρα ολόκληρης της Ευρώπης, όπου τα ρωσικά ενεργειακά εμπορεύματα χρησιμεύουν ως βάση για άνετη, σύγχρονη ζωή.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη μεταφορά της Sakhalin-1 σε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία εγγράφηκε στις 14 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έχουν εξετάσει τις επιλογές τους. Τώρα το έχουν αποφασίσει.

Μια μονάδα της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft αναμένεται να λειτουργήσει το Sakhalin-1 μετά την ExxonMobil. Η Rosneft και η κρατική εταιρεία Oil and Natural Gas Corp. της Ινδίας κατείχαν προηγουμένως το 20% του έργου.

Ως αποτέλεσμα του χάους, οι εργασίες στο Sakhalin-1 έχουν ουσιαστικά διακοπεί και η Ιαπωνία δεν εισήγαγε πρόσφατα πετρέλαιο προερχόμενο από το έργο, επομένως η απώλεια του μερίδιού της δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον εφοδιασμό καυσίμων της χώρας.

Η Ρωσία έχει μεταβιβάσει επίσης τις εργασίες του έργου φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε νέα εταιρεία. Οι Ιάπωνες επενδυτές Mitsui & Co. και Mitsubishi Corp. αποφάσισαν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στο έργο και η συνέχιση της επένδυσής τους εγκρίθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η επερχόμενη G-20 θα είναι μάλλον άβολο καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κουσίντα (Fumio Kushida), ένας πυλώνας της G7 στην Ασία, μπορεί να αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι δίπλα στον Σι και στον Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ