Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παζάρι Ισραήλ-Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο! Στην Άγκυρα ο Γκαντζ για ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ (Benny Gantz) απογειώθηκε για την Τουρκία την Τετάρτη, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, όπως τυπικά αναφέρεται.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακυρώθηκε η επίσκεψή του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ανατολίτικο παζάρι Άγκυρας-Τελ Αβίβ για τη στάση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο πολέμου Χεζμπολάχ-Ισραήλ.

Επιπλέον, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι Ισραηλινοί επιχειρούν να βάλουν την Τουρκία από την “πίσω πόρτα” στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνάντηση μεταξύ Χαμάς-Ταλιμπάν πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη, η πρώτη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επισημαίνει η Jerusalem Post. Ο Γκαντζ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και θα τον υποδεχθεί τιμητική φρουρά στην Άγκυρα.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για μια «ιστορική επίσκεψη» που θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, και οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους συμφέροντα για την επανέναρξη των σχέσεων, με το Ισραήλ να ελπίζει να γίνει ισχυρότερος στρατηγικός παίκτης στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά το Ιράν. Και η Τουρκία θεωρείται βασικός παράγοντας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας όπου το Ισραήλ εργάζεται για πάνω από μια δεκαετία για να ματαιώσει τα σχέδια του Ιράν για μια βάση στην πρώτη γραμμή ενάντια στο εβραϊκό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η εμπλοκή του Ιράν στη Συρία θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ του Γκαντζ και του Ακάρ. «Η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, οι πιθανοί νέοι δεσμοί με άλλες χώρες του Κόλπου, η μετάβαση στην CENTCOM, όλα κάνουν το Ισραήλ ισχυρότερο στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια, τη διπλωματία και τους βιομηχανικούς δεσμούς. Ειδικά εναντίον του Ιράν».

«Η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, οι πιθανοί νέοι δεσμοί με άλλες χώρες του Κόλπου, η μετάβαση στην CENTCOM, όλα κάνουν το Ισραήλ ισχυρότερο στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια, τη διπλωματία και τους βιομηχανικούς δεσμούς», είπε. «Ειδικά εναντίον του Ιράν». «Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «προσθέτουμε άλλο ένα στρώμα στην υποδομή εδώ στη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Παλαιστινίους και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς με έδρα τη Γάζα ήταν ένας από τους λόγους που οι σχέσεις ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν πριν από μια δεκαετία και ακολούθησε η επιδρομή του Mavi Marama.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Άγκυρα σχετικά με τη Χαμάς, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει, να σχεδιάζει και να συγκεντρώνει πόρους για τρομοκράτες της Χαμάς για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανακοίνωσε ότι τρεις Ισραηλινοί Άραβες είχαν συλληφθεί για τον σχεδιασμό επιθέσεων στο όνομα της Χαμάς και είχαν συναντήσει στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία όπου παρείχαν ευαίσθητες πληροφορίες.

«Δεν θα συζητήσουμε μόνο τα καλά πράγματα, αλλά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που παραμένουν», είπε ο αξιωματούχος. Ο Ακάρ ανέφερε από την τουρκική Hurriyet News ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «θα αξιολογήσουμε τη γενική κατάσταση. Οι πολιτικές και οι απόψεις μας είναι σίγουρες. Η Δημοκρατία της Τουρκίας ακολουθεί μια πολύ διαφανή πολιτική. Θα τα εξηγήσουμε αυτά».

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν πλήρως τις σχέσεις τους μετά από μια δεκαετή διπλωματική ψύξη τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς πρεσβευτών και γενικών προξένων.

Η προσέγγιση έρχεται μετά από μια επιδείνωση των σχέσεων που ξεκίνησε το 2008, με την Επιχείρηση Cast Lead, και έφτασε στο ναδίρ τους μετά την επιδρομή του 2010 Mavi Marmara από Ισραηλινούς καταδρομείς σε πλοίο με προορισμό τη Γάζα που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Χαμάς. Στη συνέχεια, 10 φιλοπαλαιστίνιοι Τούρκοι που συμμετείχαν στο Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής της Τουρκίας (IHH) σκοτώθηκαν αφού επιτέθηκαν στους καταδρομείς. Μετά την επιδρομή, η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις με την Ιερουσαλήμ.

Οι δύο χώρες ήταν για χρόνια στενοί σύμμαχοι στην αμυντική βιομηχανία, με συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτική εκπαίδευση. Η σχέση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990 με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας του 1994 και τη Συμφωνία Συνεργασίας Στρατιωτικής Εκπαίδευσης του 1996. Η ανώτερη πηγή ασφαλείας είπε ότι οι αμυντικές συμφωνίες δεν θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Αυτές οι δύο συμφωνίες κατέστησαν τους δεσμούς στρατιωτικής ασφάλειας έναν από τους στενότερους στη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες συμμετείχαν σε ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά μετά την υποβάθμιση των σχέσεων η Ιερουσαλήμ στράφηκε στον αντίπαλο της Τουρκίας, την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους. Αν και οι δύο χώρες έχουν ομαλοποιήσει ξανά τις σχέσεις τους, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει, ωστόσο, να ξαναρχίσει τη στρατιωτική συνεργασία στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Χάιφα ως μέρος μιας περιπόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μετά την κρίση του Mavi Marmara, η Άγκυρα πάγωσε όλα τα έργα αμυντικής βιομηχανίας και τη στρατιωτική συνεργασία με την Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε έργα ή στρατιωτική συνεργασία θα συζητηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Έξι χρόνια αφότου η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ μετά το περιστατικό του 2010, η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις και έστειλαν πρεσβευτές σε αντίστοιχες πρωτεύουσες, αλλά οι δεσμοί για άλλη μια φορά ψυχράνθηκαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ το 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...