Μέση Ανατολή

Ανατολίτικο παζάρι Άγκυρας-Τελ Αβίβ για τη στάση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο πολέμου Χεζμπολάχ-Ισραήλ

"Η Τουρκία εφαρμόζει διαφανή πολιτική έναντι του Ισραήλ, είπε το Τούρκος ΥΠΑM", είναι ο  τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής: 

"Οι απόψεις της Άγκυρας είναι σαφείς, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού ομολόγου του Μπένι Γκαντζ στην Τουρκία την Πέμπτη

Η Άγκυρα ακολουθεί «εξαιρετικά διαφανή πολιτική» έναντι του Ισραήλ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει διμερή θέματα με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα αξιολογήσουμε τη γενική κατάσταση. Η πολιτική μας, οι απόψεις μας είναι σαφείς. Η Δημοκρατία της Τουρκίας εφαρμόζει μια εξαιρετικά διαφανή πολιτική. Θα τους το πούμε", είπε ο Χουλουσί Ακάρ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια και τον Αύγουστο, οι χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και να επαναδιορίσουν πρέσβεις και γενικούς προξένους μετά από τετραετή παύση.

Σχετικά με τους πρόσφατους ισχυρισμούς τρομοκρατών του PKK για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό, ο Ακάρ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χημικά όπλα στον κατάλογο του στρατού.

"Οι στόχοι και οι προθέσεις τους είναι προφανείς. Όταν η τρομοκρατική οργάνωση μπήκε στη διαδικασία της κατάρρευσης, άρχισε να υφίσταται μεγάλες απώλειες, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη συκοφαντία και τη δυσφήμιση ως διέξοδο", είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι αυτά είναι απαράδεκτα, λέγοντας: «Έχουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πέρα ​​από αυτό, έχουμε πεποιθήσεις, ανθρωπιστικές και πνευματικές αξίες.

«Στις επιχειρήσεις του, οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν μια ευαισθησία που δεν δείχνει ο στρατός άλλης χώρας για να μην βλάψει πολίτες, αθώους ανθρώπους, ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές δομές και το περιβάλλον».

Σχετικά με τη συμφωνία σιτηρών της Κωνσταντινούπολης, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά για να αποτρέψει την επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο.

Τα μέρη διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια πιθανή παράταση και επέκταση πέραν της προθεσμίας της 19ης Νοεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

"Φυσικά, είμαστε υπέρ της συνέχισης αυτής της συμφωνίας και της εφαρμογής της. Στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να διερευνήσουμε τι μπορεί να γίνει για τη μεταφορά σιτηρών και από ρωσικά λιμάνια", είπε ο Ακάρ."

Αναβολή συνομιλιών Λιβάνου-Συρίας για την ΑΟΖ

Η Συρία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη λιβανικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της αναβλήθηκε.

«Η επίσκεψη αναβλήθηκε, δεν ακυρώθηκε», δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής Αλί Αμπντέλ Καρίμ Αλί σε συνέντευξη Τύπου στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν.

Ανέφερε την έλλειψη χρόνου για την αναβολή της επίσκεψης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η ημερομηνία της επίσκεψης ανακοινώθηκε από τη Βηρυτό «πριν συζητηθεί με τη Δαμασκό».

Ο Λίβανος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στη Δαμασκό την Τετάρτη για συνομιλίες σχετικά με τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Μια διαμάχη προέκυψε πέρυσι μεταξύ Λιβάνου και Συρίας σχετικά με τα σύνορά τους, αφού η Δαμασκός χορήγησε άδεια σε ρωσική ενεργειακή εταιρεία για να ξεκινήσει θαλάσσιες εξερευνήσεις σε μια περιοχή που διεκδικεί ο Λίβανος.

Ο Λίβανος πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με το Ισραήλ την Πέμπτη.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ είχαν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για μια θαλάσσια περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (332 τετραγωνικά μίλια) πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σύμφωνα με χάρτες που εστάλησαν και από τις δύο χώρες στον ΟΗΕ το 2011.

H UNIFIL προσβλέπει σε διευθέτηση των διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα "την ισχυρή δέσμευσή της να δημιουργήσει χώρο για μια πολιτική και διπλωματική λύση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ".

«Τα πρόσφατα γεγονότα μάς δίνουν ελπίδα», δήλωσε ο επικεφαλής της UNIFIL, Αρόλντο Λάζαρο Σάενζ, σε δήλωσή του, υπονοώντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα.

«Εάν οι δύο χώρες καταφέρουν να βρουν μια συνεννόηση στη θάλασσα, ελπίζω ότι, κάποια μέρα σύντομα, θα μπορέσουν να τη βρουν και στη στεριά και στα θεμελιώδη ζητήματα που τις χωρίζουν», είπε ο Σάενς.

Οι δηλώσεις του έγιναν την 77η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, που γιορτάστηκε στα κεντρικά γραφεία του στη Naqoura, παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν 48 εθνικά σώματα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τους λόγους για τους οποίουςμια στρατιωτική ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ-Ισραήλ είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες.

Ως γνωστόν στις 26 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει την de facto συμφωνία με τον Λίβανο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους και να στείλει γραπτή ειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά αναμένει ανάλογη ειδοποίηση από τον Λίβανο και επιπλέον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ανακοινώσει την έναρξη ισχύος της συνθήκης.

Σημειωτέον ότι στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, όπου μετά το τέλος της θητείας του είναι πιθανή νέα κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα, σύμφωνα με εκτίμηση των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αναβολή συζητήσεων από πλευράς Συρίας των αντιπροσωπειών Λιβάνου-Συρίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, που πρόκετο να γίνει αύριο Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, δεν είναι τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι η επίσκεψη στις 27 Οκτωβρίου του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Τουρκία.

Όπως επισημάναμε στο προγενέστερο άρθρο μας που μνημονεύσαμε, νωρίτερα υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα  είτε βίαιης ανατροπής του νυν Πρωθυπουργού του Λιβάνου, είτε στρατιωτικής ανάφλεξης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στη Μ. Ανατολή από το επόμενο 10ήμερο ναι και μετά, αφού η σιιτική οργάνωση έχει απειλήσει να προσβάλλει το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου "Karish", ενώ στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος αναμένεται μέχρι τις 26 Οκτωβρίου να αποστείλει επιστολή αποδοχής της συμφωνίας Λιβάνου-ισραήλ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ τους.

Συνεπώς μετά το τέλος της θητείας του Πρωθυπουργού του Λιβάνου στα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί είναι  πάρα πολύ πιθανή νέα  στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης στα  σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψης του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Τουρκία, προκειμένου να διακριβώσει τις τουρκικές προθέσεις αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική για τα Ελληνοτουρκικά, αφού θα αποτελέσει κακό προηγούμενο επίλυσης διαφορών για την ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών της Μεσογείου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, δια των όπλων, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, για ανάλογη μορφή επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας για την ΑΟΖ.

Τέλος, οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκαταβατικότερες απέναντι στην Τουρκία στο θέμα των F-16 και όχι μόνο.

Παράλληλα  εκτιμούμε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να  εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ  για τη στάση της έναντι του Ιράν από τη μία και "μεσολαβώντας" υποτίθεται   από την άλλη  για λήξη της νέας στρατιωτικής περιπέτειας στη Μ.Ανατολή, "πουλώντας" συμμαχία στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισής της, αλλά και αποκόμισης ανταλλαγμάτων από αυτό, με στόχο την Κυπριακή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και τον East-Med.

Σκοπός απώτερος των Τούρκων είναι να απομακρύνουν το Ισραήλ από την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και επαναπροσεγγίζοντας το να το χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι  για να τα βρούν με τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF