Μέλη του επίλεκτου Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, που εγκαταλείφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν πέρυσι, λένε ότι έχουν έρθει σε επαφή με προσφορές να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Πολλές αφγανικές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας λένε, σύμφωνα με το Foreign Policy, ότι η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ δύναμη ελαφρού πεζικού, η οποία πολέμησε μαζί με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών δυνάμεων για σχεδόν 20 χρόνια, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται η Ρωσία στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Οι 20.000 με 30.000 εθελοντές καταδρομείς του Αφγανιστάν έμειναν πίσω όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Μόνο μερικές εκατοντάδες ανώτεροι αξιωματικοί απομακρύνθηκαν όταν η δημοκρατία κατέρρευσε. Χιλιάδες στρατιώτες διέφυγαν σε περιφερειακούς γείτονες, καθώς οι Ταλιμπάν κυνηγούσαν και σκότωναν πιστούς στην κυβέρνηση που είχε καταρρεύσει. Πολλοί από τους καταδρομείς που παραμένουν στο Αφγανιστάν, κρύβονται για να αποφύγουν τη σύλληψη και την εκτέλεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας. Αν και η δύναμη στο σύνολό της ήταν ανίκανη και παρέδωσε τη χώρα στους Ταλιμπάν μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι καταδρομείς είχαν πάντα υψηλό σεβασμό, αφού είχαν εκπαιδευτεί από τους SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ και τη Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία.
Εμβληματική της πυρρίχιας επιτυχίας των καταδρομέων ήταν η μάχη του Νταουλάτ Αμπάντ, όπου μια αφγανική μονάδα κομάντο πολέμησε τους Ταλιμπάν περιμένοντας ενισχύσεις και εφόδια που δεν ήρθαν ποτέ τον Ιούνιο του 2021. Ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ ταγματάρχης που ηγήθηκε της μονάδας, ο Σόχραμπ Αζίμι (Sohrab Azimi), έγινε ο εθνικός ήρωας όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε ξεκουραστεί μόνο τρεις μέρες μετά από 50 συνεχόμενες μάχες πριν πάει στην τελευταία του μάχη.
Τώρα, άνεργοι και απελπισμένοι, πολλοί καταδρομείς εξακολουθούν να περιμένουν την επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία, καθιστώντας τους εύκολους στόχους για στρατολόγους που κατανοούν τη νοοτροπία της «ομάδας των αδερφών» των μαχητών υψηλής εξειδίκευσης. Αυτό δυνητικά καθιστά εύκολη την επιλογή τους για Ρώσους στρατολόγους, δήλωσαν αφγανικές πηγές ασφαλείας. Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Αφγανιστάν, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε ότι η ενσωμάτωσή τους στον ρωσικό στρατό «θα άλλαζε το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγωνίζεται να στρατολογήσει για τον πόλεμό του και φέρεται να χρησιμοποιεί τον διαβόητο όμιλο Wagner, μια ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων, για να εντάξει Αφγανούς στο μέτωπο.
Η Wagner πίσω από τη στρατολόγηση
Ο Wagner είναι μια σκοτεινή οργάνωση που επίσημα δεν υπάρχει, αλλά πιστεύεται ότι διευθύνεται από τον Γενγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin), συνεργάτη του Πούτιν, ο οποίος πιθανώς τη χρηματοδοτεί μέσω της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Αναφέρεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της περιοχής από τη Μόσχα το 2014 από την Ουκρανία και έκτοτε εμφανίστηκε στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στην Αφρική. Ο Πριγκόζιν κινηματογραφήθηκε πρόσφατα να εγγράφει κρατούμενους σε αντάλλαγμα για ακυρωμένες ποινές για να ενισχύσει τις ρωσικές γραμμές στην Ουκρανία.
Ένας πρώην αξιωματούχος, ο οποίος ήταν επίσης Αφγανός κομάντο, είπε ότι πιστεύει ότι η Wagner βρισκόταν πίσω από τη στρατολόγηση των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν από τη Ρωσία. «Σας λέω [οι προσλήψεις] είναι ο Όμιλος Wagner. Μαζεύουν κόσμο από παντού. Η μόνη οντότητα που στρατολογεί ξένα στρατεύματα [για τη Ρωσία] είναι η ομάδα Wagner, όχι ο στρατός της. Δεν είναι υπόθεση, είναι γνωστό γεγονός», είπε. «Καλύτερα να χρησιμοποιηθούν από τους δυτικούς συμμάχους για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Δεν θέλουν να πολεμήσουν για τους Ρώσους, οι Ρώσοι είναι ο εχθρός. Αλλά τι άλλο θα κάνουν;»
Κάποιοι πρώην καταδρομείς αναφέρουν ότι ήρθαν σε επαφή μέσω WhatsApp και Signal με προσφορές να συμμετάσχουν σε αυτό που ορισμένοι ειδικοί ανέφεραν ως ρωσική «λεγεώνα ξένων» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι ειδήσεις για τις προσπάθειες στρατολόγησης έχουν προκαλέσει ανησυχία στους πρώην στρατιωτικούς και κύκλους ασφαλείας του Αφγανιστάν, με μέλη να λένε ότι έως και 10.000 πρώην κομάντος θα μπορούσαν να είναι επιδεκτικοί στις ρωσικές προσφορές. Όπως είπε μια άλλη στρατιωτική πηγή: «Δεν έχουν χώρα, δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν».
«Δεν είναι δύσκολο», πρόσθεσε. «Περιμένουν δουλειά για 3 έως 4 δολάρια την ημέρα στο Πακιστάν ή το Ιράν ή 10 δολάρια την ημέρα στην Τουρκία, και αν η Wagner ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία πληροφοριών έρθει σε έναν άντρα και προσφέρει 1.000 δολάρια για να είναι ξανά μαχητής, δεν θα το απορρίψουν. Και αν βρεις έναν άντρα να στρατολογήσεις, μπορεί να πάρει τη μισή του παλιά μονάδα να ενταχθεί γιατί είναι σαν αδέρφια — και πολύ σύντομα, έχεις μια ολόκληρη διμοιρία».
Από τότε που η παγκόσμια προσοχή στράφηκε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, οι Αφγανοί κομάντος έχουν μείνει ψηλά και ξερά. Αντί να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τα τάγματα θανάτου των Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό. Η τρωτότητά τους στη στρατολόγηση από χώρες εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες επισημάνθηκε σε μια έκθεση του βουλευτή Μάικλ ΜακΚολ (Michael McCaul) σχετικά με την καταστροφή της εκκένωσης του περασμένου έτους. Αναφερόμενος στα στοιχεία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών - στα οποία περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί κομάντος - είπε ότι «θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ εάν εξαναγκαστούν ή ηθελημένα συνεργαστούν με έναν αντίπαλο, συμπεριλαμβανομένων διεθνών τρομοκρατικών ομάδων όπως [το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν ] ή κρατικούς παράγοντες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν».
Οι παραμελημένοι Αφγανοί κομάντο
Ένας 35χρονος πρώην λοχαγός κομάντο που κρυβόταν στο Αφγανιστάν είπε ότι είχε βοηθήσει πολλούς πρώην συναδέλφους του να συνδεθούν με ένα γραφείο στρατολόγησης στην Τεχεράνη. Οι νεοσύλλεκτοι μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν στο Ιράν και στη συνέχεια στη Ρωσία, είπε. Το τι συνέβη στη συνέχεια ήταν ασαφές: «Όταν αποδέχονται την πρόταση της Ρωσίας, τα τηλέφωνα του προσωπικού των καταδρομέων απενεργοποιούνται. Προχωρούν πολύ κρυφά», είπε ο πρώην λοχαγός.
Αυτός και άλλοι πρώην κομάντος που μίλησαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν περιέγραψαν ότι ζούσαν σε απελπιστικές συνθήκες. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Για 18 χρόνια, ώμο με ώμο, εκτελούσαμε επικίνδυνες εργασίες με Αμερικανούς, Βρετανούς και Νορβηγούς συμβούλους. Τώρα, κρύβομαι. Υποφέρω κάθε δευτερόλεπτο», είπε ο 35χρονος. Δεν δέχθηκε την προσφορά, καθώς θεωρεί τη Ρωσία εχθρό του Αφγανιστάν. Η πρώην Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979 και πολέμησε έναν 10ετή πόλεμο ενάντια στους μουτζαχεντίν που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα, η Ρωσία υποστήριξε την εξέγερση των Ταλιμπάν και έχει στενούς δεσμούς μαζί τους τώρα που βρίσκονται στην εξουσία, χωρίς να έχει διπλωματική αναγνώριση.
Ένας άλλος καταδρομέας που πολέμησε στο πλευρό των βρετανικών ειδικών δυνάμεων είπε ότι κατέφυγε στο Ιράν για να γλιτώσει από τα τάγματα θανάτου των Ταλιμπάν και τώρα ανησυχεί ότι θα συλληφθεί από την ιρανική αστυνομία. Και οι δύο καταδρομείς είπαν ότι ήθελαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς να επικοινωνήσουν με τις αρχές για να ζητήσουν προστασία.
Τα μηνύματα πρόσληψης που βλέπει το Foreign Policy χρησιμοποιούν την ίδια διατύπωση, υποδηλώνοντας μια κεντρική λειτουργία. «Όποιος θέλει να πάει στη Ρωσία με καλύτερη μεταχείριση και καλούς πόρους: παρακαλώ στείλτε μου το όνομά σας, το όνομα του πατέρα σας και τον στρατιωτικό σας βαθμό», αναφέρουν τα μηνύματα. Ζητείται από τους αποδέκτες να βοηθήσουν στη στρατολόγηση άλλων μελών των μονάδων τους. Η αφγανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι προσφορές πρόσληψης περιλαμβάνουν ρωσική υπηκοότητα.
Ο 35χρονος λοχαγός, πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επανεγκατασταθεί στη Βρετανία. «Πολεμήσαμε τους ορκισμένους εχθρούς του Αφγανιστάν για 20 χρόνια, σε όλη τη χώρα, με υψηλό ηθικό, στο πλευρό της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο λοχαγός. «Κρυβόμαστε σαν φυγάδες τώρα».