Οι Αμερικάνοι ήρθαν και μας παρουσίασαν τα ελικόπτερα BLACK HAWK για τον στρατό ξηράς και οι Ισραηλινοί για το σύστημα Operational Avionics Layer (OPAL), τα οποία εφόσον υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν σαφώς νέα δεδομένα.
Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ, παρουσίαση από τους εκπροσώπους της εταιρείας Aviation Procurement Systems σχετικά με πρόταση προμήθειας Ε/Π BLACK HAWK, αναφέρει το υπουργείο άμυνας.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν να έχουμε συνεχόμενες παρουσιάσεις τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, αφού η ηγεσία του ΓΕΣ έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.
Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά δείχνει ότι η χώρα μας κινείται πλέον με ρυθμούς αγώνων ταχύτητας, σε ότι αφορά εξοπλισμούς που πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ειδικά του στρατού ξηράς.
Τα μεταφορικά αμερικανικά ελικόπτερα BLACK HAWK, δεν είναι πρώτη φορά που απασχολούν την ηγεσία του στρατού ξηράς, μιας και ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Χ. Λαλούσης, όταν είχε μεταβεί στις ΗΠΑ, είχε θέσει το θέμα στους Αμερικανούς, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση, ενώ και η έκδοση των ελικοπτέρων αυτών που μας προσφέρονταν προηγουμένως, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας.
Θα δούμε ελληνικό "Ιπτάμενο Ιππικό" στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν, ειδικά μετά τις κινήσεις των Τούρκων και όπως όλα δείχνουν, επίκειται μια πιθανή αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων BLACK HAWK, με την οποία θα δημιουργήσουμε την πρώτη ελληνική δύναμη “Ιπτάμενου Ιππικού”, όπως την ονομάζουν οι Αμερικανοί.
Πρόκειται για μια εναέρια δύναμη μεταφοράς επίλεκτων δυνάμεων πεζικού, η οποία θα είναι η ορθολογικότερη λύση σε κάθε ύποπτο τουρκικό σχέδιο αεραπόβασης κατά των νησιών μας.
Η μεταφορά μεγάλης αριθμητικής δύναμης πάνοπλων πεζικάριων στο σημείο που υπάρχει ανάγκη, με ελικόπτερα BLACK HAWK, (υπό την συνοδεία των μαχητικών αεροσκαφών μας στο Αιγαίο ή και χωρίς αυτήν), θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε σενάρια πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης, σε περίπτωση που Τούρκοι προσέβαλαν μικρόνησο με λίγους ή καθόλου κατοίκους.
Η Τουρκία έχει βάλλει για τα καλά στο μάτι τα νησιά μας στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους ανοιχτά, γεγονός που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην ενίσχυση των αεροναυτικών δυνατοτήτων της. Το Sikorsky UH-60 Black Hawk είναι ένα μεταφορικό ελικόπτερο μεσαίας μεταφορικής ικανότητας, το οποίο κατασκευάζει η Sikorsky Aircraft.
Ισραηλινό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων θα μεταβάλει τις επιχειρησιακές δυνατότητες
Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «ΙΑΙ Ltd», κ. Ariel Avrech (Director, Marketing, Aviation Group), κ. Kya Itzhak (Director, Marketing, Aviation Group) και κ. Ilan Zaharan (Director of NCW & Training ), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του συστήματος Operational Avionics Layer (OPAL), που κατασκευάζει, αναφέρει το ΥΠΕΘΑ.
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν, το OPAL είναι ένα σύστημα συνδεσιμότητας δικτύων, ανταλλαγής δεδομένων και συντονισμού όλων των επιχειρησιακών αποστολών για τις αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.
Πληροφορίες φέρουν την χώρα μας να ενδιαφέρεται σοβαρότατα για αυτό το σύστημα που ομαδοποιήσει όλα τα συστήματα, ελέγχοντας απόλυτα τις δράσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Αυτό είναι τρομερά σημαντικό σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και συμβάντων στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο για παράδειγμα, αφού δίνει στην στρατιωτική ηγεσία την εικόνα του τι λαμβάνει χώρα, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει δεδομένα σε όλα τα οπλικά συστήματα και στις Τρεις διαστάσεις, αυξάνοντας κατακόρυφα την δυνατότητα καίριου πλήγματος στο εχθρό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Δεν υπάρχει άλλη οδός για την χώρα μας στις ωμές τουρκικές προκλήσεις, από την συνεχή ενίσχυση και την ετοιμότητα των ενόπλων της δυνάμεων, με το κυριότερο την απόφαση να δράσουμε αιφνιδιαστικά και αποφασιστικά αν και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.