Η παράδοση του πανίσχυρου σουηδικού αντιπλοϊκού πυραύλου RBS-15 έχει δώσει αρκετά μεγάλη αυτοπεποίθηση στους Ουκρανούς, ενώ είναι ο λόγος που οι Ρώσοι αναλύουν ακόμη περισσότερο κάθε τους κίνηση στην Μαύρη Θάλασσα.
Προηγουμένως η χώρα είχε προμηθευτεί τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, οι οποίοι επιδεικνύουν βεληνεκές 130 χιλιομέτρων. Τα όπλα αυτά βοήθησαν τους αμυνόμενους να ασφαλίσουν σε ένα βαθμό τις ακτές τους εναντίον των ρωσικών σκαφών.
Τα νέα όμως σουηδικά όπλα δίνουν στην χώρα επιπρόσθετες δυνατότητες: είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μπορούν να εκτελέσουν επιθετικά χτυπήματα προς ρωσικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας. Με βεληνεκές 200 χιλιομέτρων, το νέο όπλο των ουκρανικών δυνάμεων μπορεί να στοχεύσει όποιο ρωσικό πλοίο περάσει δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας. Επιπλέον, ο RBS-15 πετά μόλις 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευσή του από ραντάρ πολεμικών πλοίων.
Το Σκανδιναβικό Όπλο
Το Ρομποτικό Σύστημα 15 (Roboticsystem 15 ή RBS-15) είναι ένα ισχυρό αντιπλοϊκό όπλο που σχεδίασαν και παράγουν οι Σουηδοί. Ο σκανδιναβικός πύραυλος μπορεί να χτυπήσει στόχους επιφάνειας μέχρι 200 χιλιόμετρα μακριά. Το βάρος εκτόξευσης φτάνει τα 800 κιλά. Μόνο η εκρηκτική κεφαλή του ζυγίζει το ένα τέταρτο του συνολικού του βάρους, δηλαδή 200 κιλά.
Η κεφαλή με την σειράς της διαθέτει 155 κιλά εκρηκτικού περιεχομένου, μία ποσότητα που πολλοί αναλυτές κρίνουν αρκετή για να βυθίσει ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό, μία φρεγάτα ή αν έχεις την τύχη με το μέρος σου ένα θωρηκτό (ή έστω να του προκαλέσεις μεγάλες ζημιές).
Ο Ρόλος Του
Οι Σουηδοί ήθελαν για δεκαετίες έναν ισχυρό αντιπλοϊκό πύραυλο, ο οποίος θα τους έδινε την δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλη απόσταση με ακρίβεια. Κατά την διάρκεια του δεκαετίας του '70, η χώρα απέκτησε άδεια παραγωγής του αμερικανικού Harpoon, αλλά προέβη σε έναν πολύ σημαντικό ανασχεδιασμό, ο οποίος και κατέληξε στον κορυφαίο RBS-15.
Το όπλο εγκαταστάθηκε σε παράκτιες αντιπλοϊκές μονάδες και σκάφη. Η σουηδική ΠΑ δεν άργησε να εκφράσει και αυτή ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί ο πύραυλος και σε έκδοση εναέριας εκτόξευσης. Έκτοτε έγιναν και άλλες αλλαγές οι οποίες επιτρέπουν στον RBS-15 να χτυπά και στόχους εδάφους.
Τώρα βρίσκεται σε λειτουργία η έκδοση RBS-15 Mk3, ενώ αναπτύσσεται το πρότυπο Mk4 βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων. Τα δύο νεότερα μοντέλα διαθέτουν ενισχυμένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά που βασίζονται κυρίως στα κινούμενα πίσω πτερύγια του πυραύλου. Ο πύραυλος προωθείται χάρις σε γαλλικό στροβιλοανεμιστήρα (κινητήρα turbofan), ωστόσο τα συστήματα προώθησης διαφέρουν ανά έκδοση.