Ισραηλινές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία αποφάσισε να παρέμβει στρατιωτικά στο αιματοκύλισμα των Αλαουιτών και των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Συρία, με στρατιωτικές δυνάμεις.
Η Ισραηλινή ειδικός Ν.Λεβί αναφέρει ότι “ τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσονται σήμερα το πρωί σε πόλεις που περιβάλλουν την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Λατάκια, στην παράκτια Συρία.
Αυτή είναι η πρώτη ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε συριακό έδαφος, έξω από δύο βάσεις, μετά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών al-Qubaisiya, Bahdarmo και Khirbet al-Ashar.
Η ανάπτυξη στοχεύει να ενισχύσει την ασφάλεια της βάσης και να εκτονώσει την πίεση στους περισσότερους από 7.000 Αλαουίτες που έχουν βρει καταφύγιο μέσα στη βάση”.
Οι Τζιχαντιστές από τον Καύκασο και άλλα μέρη δολοφονούν αθώους και η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια της
Εδώ και μεγάλο διάστημα είμαστε στην δίνη μιας εξαιρετικά αιματηρής σύγκρουσης βρίσκεται η βόρεια Συρία και ειδικά το τμήμα προς τα παράλια της Μεσογείου με τις σφαγές σε βάρος Αλαουιτών αλλά και Χριστιανών από δυνάμεις της de facto κυβέρνησης και τζιχαντιστές μαχητές.
Στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στις ακτές, όπου καταγράφονται οι σφαγές, κατοικεί η μειονοτική ισλαμική κοινότητα των Αλαουιτών, από την οποία καταγόταν ο εκδιωχθείς πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ. (Πάντως οι περισσότεροι Αλαουίτες δεν συνδέονταν με το καθεστώς Άσαντ). Έντονο είναι και το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή.
Οι νέες Αρχές της Συρίας υποσχέθηκαν στους Αλαουίτες ότι θα είναι ασφαλείς υπό την εξουσία τους και ότι δεν θα υπάρξουν δολοφονίες αντεκδίκησης. Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει κύματα φόβου στη θρησκευτική μειονοτική κοινότητα.
Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε ενισχύσεις και χιλιάδες μαχητές κινήθηκαν στην περιοχή από όλη τη χώρα. Αν και οι μαχητές βρίσκονται τυπικά υπό την αιγίδα της νέας συριακής κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι σχετικά ανεξέλεγκτες.