Πύραυλος
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πώς κατεθύνεται ένας πύραυλος; Αυτοί είναι όλοι οι τρόποι πλοήγησης (Εικόνες)

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι αποτελεσματικές έξυπνες βόμβες που ανιχνεύουν και παρακολουθούν αντικείμενα.  Μπορούν ακόμη και να αλλάξουν την πορεία τους για να χτυπήσουν στόχους με χειρουργική ακρίβεια. Όσο οι βαλλιστικοί πύραυλοι ακολουθούν μία απλή πορεία προς τον στόχο, οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι παρακολουθούν και κυνηγούν τους στόχους τους στην κυριολεξία. 

Οι Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι του Σήμερα

Πίσω από τους κατευθυνόμενους πυραύλους του 21ου αιώνα κρύβονται δεκαετίες ανάπτυξης και εξέλιξης που είχαν ως αποτέλεσμα τα σημερινά προηγμένα συστήματα που έχουμε στα χέρα μας. Τα συστήματα αυτά είναι ικανά να οπλιστούν με ένα μεγάλο εύρος εκρηκτικών κεφαλών. Οι σύγχρονοι πύραυλοι μπορούν να πετύχουν ακριβή χτυπήματα σε αποστάσεις ακόμη και έως 10.000 χιλιομέτρων. 

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους σημερινούς πυραύλους έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν ακόμη και με πυρηνικές κεφαλές. Ο πυρηνικός εξοπλισμός είναι μία εφαρμόσιμη επιλογή λόγω της υψηλής ακρίβειας αυτών των όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τέσσερεις Βασικοί Μέθοδοι Πλοήγησης

Όλοι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι απαρτίζονται από πολλά στοιχεία κλειδιά, τα οποία περιλαμβάνουν την εκρηκτική κεφαλή, τον κινητήρα, το σύστημα ελέγχου πτήσης, το σύστημα πλοήγησης και πολλά άλλα.

Τα δύο τελευταία συστήματα είναι αυτά που μας απασχολούν αναφορικά με την ακρίβεια. Το σύστημα ελέγχου πτήσης είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση ελιγμών του πυραύλου και την διατήρηση ακριβούς πορείας, ενώ το σύστημα πλοήγησης παρακολουθεί τον στόχο και κατευθύνει το όπλο προς αυτόν.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι πλοήγησης ενός πυραύλου, αλλά οι πέντε κυριότεροι είναι οι εξής:

  • πλοήγηση απομακρυσμένου ελέγχου
  • αδρανειακή πλοήγηση
  • ενεργή πλοήγηση
  • ημι-ενεργή πλοήγηση
  • παθητική πλοήγηση

Να αναφέρουμε βέβαια πως πολλοί πύραυλοι χρησιμοποιούν δύο από αυτές τις μεθόδους, σε διαφορετικές φάσεις της πτήσης τους.

Πλοήγηση Μέσω Απομακρυσμένου Ελέγχου (Τηλεκατευθυνόμενη)

Η πλοήγηση απομακρυσμένου ελέγχου επιτυγχάνεται μέσω μετάδοσης εντολών από ραντάρ ή παλμούς laser. Βέβαια, σήμερα είναι αρκετές οι φορές που συναντάμε ραντάρ και εσωτερικά του ίδιου του πυραύλου, το οποίο στέλνει πληροφορίες στο σύστημα πλοήγησης του όπλου.

Ημι-Ενεργή Πλοήγηση

Αν και η πλοήγηση απομακρυσμένου ελέγχου υπολογίζει την βέλτιστη πορεία και στέλνει εντολές στο σύστημα πλοήγησης του πυραύλου, ένα ημι-ενεργό σύστημα πλοήγησης συνδυάζει έναν παθητικό δέκτη ραντάρ εσωτερικά του πυραύλου και ένα ξεχωριστό ραντάρ στόχευσης σε ξεχωριστό αεροσκάφος. Το τελευταίο ραντάρ φωτίζει τον στόχο, κατευθύνοντας τον πύραυλο προς αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενεργή Πλοήγηση

Τα ενεργά συστήματα πλοήγησης παρακολουθούν τους στόχους με έναν πομποδέκτη ραντάρ που περιέχεται στον πύραυλο. Μιας και αυτά τα συστήματα δεν λαμβάνουν σήματα από εξωτερικές πηγές, είναι δυσκολότερη η ανίχνευσή τους από τον εχθρό. 

Παθητική Πλοήγηση

Τα παθητικά συστήματα πλοήγησης, όπως και τα ενεργά συστήματα, δεν λαμβάνουν εντολές ή σήματα από εξωτερικές πηγές. Αντίθετα, "κλειδώνουν" μία εκπομπή ενέργειας του στόχου, όπως π.χ. θερμότητα, και την ακολουθούν. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και πύραυλοι που ανιχνεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπει ο εχθρικός στόχος.

Αδρανειακή Πλοήγηση

Τα συστήματα αδρανειακής πλοήγησης είναι προγραμματισμένα με προκαθορισμένες πορείες πτήσεις. Χρησιμοποιούν γυροσκοπικές πλατφόρμες και GPS για να έχουν επίγνωση της θέσης του στον χώρο. Έπειτα, οι υπολογιστές πλοήγησης συνδυάζουν τις πληροφορίες θέσης με δεδομένα ταχύτητας και κατεύθυνσης και παράγουν εντολές για την διατήρηση της σωστής πορείας. 

GALLERY

Πύραυλος
Πύραυλος
Πύραυλος
βαλλιστικός πύραυλος
Πύραυλος
Ημι-ενεργή πλοήγηση
Παθητική πλοήγηση
ενεργή πλοήγηση
Μέρη πυραύλου
Ενεργό/Ημι-ενεργό/Παθητικό σύστημα πλοήγησης
Αδρανειακή Πλοήγηση
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ