Ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα των τελευταίων ημερών υπέστη πριν λίγες ώρες ο ρωσικός στρατός, όταν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας κατέστρεψαν δύο πολύτιμα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52 Hokum και δύο μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Mi-8 Hip σε επίθεση εντός της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ.
Ένα Πλήγμα Μείον Τέσσερα Ελικόπτερα
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δήλωση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (SSO), τα ρωσικά ελικόπτερα χτυπήθηκαν με την βοήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου M130A2 GMLRS-AW που εκτόξευσαν αμερικανικά συστήματα HIMARS.
Αυτά τα βλήματα είναι επίσης αμερικανικής παραγωγής και θεωρούνται βλήματα διασποράς διότι φέρουν μία εκρηκτική κεφαλή βάρους 90 κιλών, η οποία περιέχει περισσότερα από 180 χιλιάδες μικρά υπο-πυρομαχικά.
Ο ουκρανικός στρατός εντόπισε τα εχθρικά ελικόπτερα όσο αυτά βρίσκονταν σε μία προσωρινή βάση για επανεξοπλισμό και ανεφοδιασμό καυσίμων. Το Κίεβο πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα τα χρησιμοποιούσε για μία ταχεία επίθεση έναντι των ουκρανικών δυνάμεων στο Μπέλγκοροντ.
«Η επιχείρηση καταστροφής τους ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου, για αυτό χρησιμοποιήσαμε τις αποτελεσματικές κατευθυνόμενες ρουκέτες GMLRS-AW» δήλωσε το γραφείο τύπου της ουκρανικής μονάδας.
Αν και οι Ουκρανοί δεν διευκρίνισαν πού ακριβώς έλαβε χώρα το πλήγμα τους, ανέφεραν πως τα τέσσερα ελικόπτερα βρίσκονταν «στα μετόπισθεν του ρωσικού στρατού στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ».
Να σας ενημερώσουμε πως τα βλήματα GMLRS-AW επιδεικνύουν μέγιστη εμβέλεια πυρός 70 χιλιόμετρων όταν εκτοξεύονται από πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν μάλιστα και ένα βίντεο που δείχνει το πλήγμα έναντι των ελικοπτέρων και τις εκρήξεις που προκάλεσαν τα ουκρανικά πυρομαχικά. Τα βλήματα διασποράς είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και αποτελούν την ιδανική επιλογή για επίθεση έναντι απροστάτευτων εχθρικών αεροσκαφών επειδή τα υπο-πυρομαχικά τους προκαλούν εκτεταμένες ζημιές κατά μήκος όλης της ατράκτου της πλατφόρμας.
Στρατιωτικοί αναλυτές και παρατηρητές που παρακολούθησαν το εν λόγω βίντεο εκτιμούν πως και τα τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του πλήγματος. Δεδομένου αυτού, έχουμε να κάνουμε με την καταστροφικότερη ουκρανική επίθεση έναντι ρωσικών ελικοπτέρων από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και σήμερα.
Να σας υπενθυμίσουμε πως τότε οι Ουκρανοί είχαν χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS έναντι ενός ρωσικού αεροδρομίου στο Μπερντιάνσκ, στο οποίο βρίσκονταν σταθμευμένα τουλάχιστον δέκα ελικόπτερα του στρατού της Μόσχας.