Κόσμος

Οι Ρώσοι "κεντάνε" στην εξοπλιστική διπλωματία παρά το εμπάργκο! Η απειλή των αλγερινών Sukhoi πλανάται πάνω από το Μαρόκο

Ο Samuel Bendett, ειδικός σε θέματα όπλων, δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Breaking Defense ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Αλγερία θα είναι έτοιμες να κλείσουν τις αγορές για τα νέα μαχητικά Su-75 Checkmate μόλις είναι έτοιμες οι πρώτες εξαγωγικές παρτίδες. 

Ο αναλυτής του CNA, ενός αμερικανικού κέντρου διεθνών μελετών, δήλωσε ότι η ανάγκη της Ρωσίας να πουλήσει τις εξαγωγές της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η κούρσα εξοπλισμών στην οποία εμπλέκεται η Αλγερία σε ανταγωνισμό με το Μαρόκο προοιωνίζουν το σενάριο αυτό. 

Ο Bendett αναφέρεται στο τελευταίο μαχητικό πολλαπλών ρόλων με τεχνολογία stealth που σχεδιάζει ο ρωσικός κατασκευαστής Sukhoi, για το οποίο οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζονται για το 2025. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κατασκευαστή, οι πρώτες εξαγωγές αναμένονται το 2029, μετά την ένταξή του στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. 

Το Sukhoi-75 Checkmate είναι το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του κατασκευαστή αεροσκαφών για να ξεπεράσει το αμερικανικό F-35 της Lockheed Martin. Ο σχεδιασμός του θα πρέπει να διορθώσει τις ατέλειες που διαπιστώθηκαν στο Su-57 παραγωγής, το οποίο έχει γίνει πολύ ακριβό, καθώς και να έχει ελαττώματα στο σύστημα stealth του. Το Su-57 έχει επικριθεί ευρέως σήμερα για αυτές τις ατέλειες, καθώς και για το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, δήθεν λόγω της αναξιοπιστίας του.

Ο Bendett ισχυρίζεται επίσης ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν η Αλγερία απολάμβανε κάποια κίνητρα από τη Ρωσία για να αγοράσει μια παρτίδα αυτών των Su-57, με αναβαθμισμένα κάποια εξαρτήματα.  

Η μαχητική δύναμη της Αλγερίας αποτελείται εξ ολοκλήρου από ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη, όπως και σχεδόν όλα τα μέσα της σε άλλες δυνάμεις. Έχει γίνει κοινή πρακτική στην Αλγερία να προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα και να τα αναβαθμίζει σταδιακά με γαλλικά συστήματα, με τα οποία συνεργάζεται επίσης στον τομέα των εξοπλισμών. 

Επί του παρόντος, το πιο πρόσφατης γενιάς μαχητικό αεροπορικής υπεροχής της Αλγερίας είναι το Su-30, ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται επίσης από τις αεροπορικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, της Μαλαισίας και της Ινδίας, για παράδειγμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Su-57 θα επέτρεπε στην Αλγερία να αποκτήσει σαφές αεροπορικό πλεονέκτημα έναντι του Μαρόκου, το οποίο βασίζεται κυρίως σε έναν στόλο F-16 που προμηθεύονται οι ΗΠΑ. Ενώ υπάρχουν φήμες ότι το Μαρόκο θα ήθελε τα πολυπόθητα F-35, είναι απίθανο να τα δούμε στο μαροκινό οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το Μαρόκο δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την απόκτηση αυτών των μαχητικών τεχνολογίας stealth που ανταγωνίζονται άμεσα, αν όχι ξεπερνούν, τα Su-57. 

Το πιο πιθανό σενάριο 

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Μαρόκο θα εργαστεί για να επιτύχει τους στόχους του όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή μέσω των πιο αναβαθμισμένων εκδόσεων των F-16 Block 70. Το Μαρόκο έχει ήδη κλείσει αγορές για τη λειτουργία αυτής της έκδοσης του μαχητικού της Lockheed Martin που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του F-16 αποτελούν μια πολύ ανταγωνιστική και βιώσιμη επιλογή με καλή σχέση ποιότητας-τιμής για οικονομίες δεύτερης κατηγορίας όπως το Μαρόκο. 
 
Όσον αφορά την αεράμυνα, το Μαρόκο διαθέτει αποτελεσματικά αμερικανικά συστήματα Patriot, καθώς και συμφωνία με το Ισραήλ για τη λειτουργία του συστήματος Iron Dome, του πιο αξιόπιστου και πιο συχνά χρησιμοποιούμενου σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις. 

Η κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά εντάθηκε το 2021 με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όταν το Αλγέρι έκοψε τις διπλωματικές γέφυρες με το Ραμπάτ. Μεγάλο μέρος αυτής της σύγκρουσης απορρέει από την προσχώρηση του Μαρόκου στις συμφωνίες του Αβραάμ και τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ. Το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας και οι τελευταίες επικαιροποιήσεις αυτής της σύγκρουσης έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με κατηγορίες για κατασκοπεία και ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές του άλλου. 

Και οι δύο χώρες κατατάσσονται στις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους. Η Αλγερία, η οποία δαπανά το 5,6% του ακαθάριστου εισοδήματός της για την άμυνα, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, ενώ το Μαρόκο βρίσκεται στη δέκατη θέση του καταλόγου με το 4,2% του ΑΕΠ του να μετατρέπεται σε στρατιωτικές δαπάνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ