Μετά τα χτυπήματα στην Υπερδνειστερία η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία αποτελούν «κλιμάκωση της έντασης» και ότι «ίχνη τρομοκρατικών επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία» και φέρεται να τα πραγματοποίησαν «ουκρανικές μάχιμες ομάδες».
Πάντως είπε ότι η Μολδαβία δεν σχεδιάζει να αποκλείσει την Υπερδνειστερία και τείνει σε ειρηνικές λύσεις στις συγκρούσεις.
Πριν από 1.5 μήνα είχαμε γράψει πως η Υπερδνειστερία ζητάει την ανεξαρτησία της.
Ποια είναι όμως η πρόεδρος της Μολδαβίας; Μέχρι πρότινος στην Ελλαδα θυμόμασταν τον Ντοντόν και για τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος. Ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon, σε σχέση την σειρά εκρήξεων στην Υπερδνειστερία, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί εύκολα να προκληθεί ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή με την κατάθεση και με τη συμμετοχή εξωτερικών δυνάμεων.
H Σάντου θέλει τη Μολδαβία να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί με τον Ντοντόν αντικατόπτριζαν την εθνική διαίρεση της χώρας. Ο Ντόντον είναι Ρώσος, ενώ η Σάντου είναι Ρουμανικής καταγωγής, αλλά είπε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος όλων των Μολδαβών.
Πολλοί θυμούνται μια ιστορική απόφαση της Sandu όταν ήταν πρωθυπουργός, δηλαδή την κατάργηση των ρωσικών ως υποχρεωτικών μαθημάτων από το σχολικό πρόγραμμα.
Στις προηγούμενες εκλογές η πρώην πρωθυπουργός Μάια Σάντου κατήγγειλε επίσης παρατυπίες στη μεταφορά ψηφοφόρων από την Υπερδνειστερία, εξαγορά ψήφων και διαφθορά. Το κόμμα της παρουσίασε τέτοιου είδους υποθέσεις και στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς
Η Μολδαβία, των 3,5 εκατομμυρίων πολιτών, βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, διαιρείται μεταξύ στρατοπέδων υπέρ της Ρωσίας και υπέρ της Ρουμανίας. Παράλληλα με τα ανατολικά σύνορά της βρίσκεται η Υπερδνειστερία , μια «ουδέτερη» περιοχή, τόπος παλαιότερων συγκρούσεων μεταξύ Ρώσων και Μολδαβών. Σήμερα είναι κυρίως φιλο-ρωσική, παρόλο που πολλοί κάτοικοι διαθέτουν διαβατήρια Μολδαβίας.
Ο πολιτικός αναλυτής Rick Rozoff σχολιάζει ότι υπάρχει μια αναλογία εδώ με άλλες μετα-σοβιετικές παγωμένες συγκρούσεις στη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία και την Υπερδνειστερία. Για να ενσωματώσει το ΝΑΤΟ τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπως σκοπεύει να κάνει, υπάρχει η απαίτηση της Γεωργίας και της Μολδαβίας να αποκτήσουν τον έλεγχο στις αντίστοιχες απομακρυσμένες περιοχές τους. Ο σύντομος πόλεμος το 2008 μεταξύ της Γεωργίας και της Νότιας Οσετίας πυροδοτήθηκε από τη φιλοδοξία του ΝΑΤΟ να στρατολογήσει τη Γεωργία.
Τι θα γίνει τώρα με την Μολδαβία;