Φινλανδία και Σουηδία, έφτασαν σήμερα σε σημαντικά στάδια στην πορεία τους προς την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε έκθεση για την ασφάλεια προς τους νομοθέτες και το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας ξεκίνησε την επανεξέταση των επιλογών πολιτικής ασφάλειας.
Η Φινλανδία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία, ένα σύνορο μήκους 1.340 χιλιομέτρων (833 μιλίων) και ήδη έχουν υπάρξει τα πρώτα σενάρια για περιοχές υπό...αυτονόμηση, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενος άρθρο.
Η Σουηδία δεν έχει σύνορα με τη Ρωσία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους να λένε ότι αυτό δεν θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια τέτοια κίνηση με αντίποινα που θα προκαλούσαν "στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες" για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ήταν ότι η χώρα αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ άλλωστε.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, μιλώντας την Τετάρτη στη Στοκχόλμη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να λάβει απόφαση για το ΝΑΤΟ "εντός εβδομάδων" και όχι μηνών, μετά από μια εκτενή συζήτηση στο νομοθετικό σώμα Eduskunta, το οποίο έχει 200 έδρες.
Η Μάριν τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, δύο γειτονικές σκανδιναβικές χώρες που έχουν στενούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς, θα λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις της πολιτικής ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένου του αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
"Αλλά το κάνουμε αυτό με τη σαφή κατανόηση ότι οι επιλογές μας θα επηρεάσουν όχι μόνο εμάς αλλά και τους γείτονές μας", δήλωσε η Marin, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να δει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Άντερσον δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα διατηρήσουν "έναν πολύ στενό διάλογο και θα έχουν πολύ ευθείες και ειλικρινείς συζητήσεις" τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις αντίστοιχες επιλογές των χωρών τους για το ΝΑΤΟ.
Η μόνη πραγματική επιλογή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι μια ενισχυμένη διμερής στρατιωτική συνεργασία που προστίθεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νορβηγία, σκανδιναβικό μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσαν Φινλανδοί εμπειρογνώμονες.
Marin και Andersson ηγούνται των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων στις αντίστοιχες χώρες τους. Τα κόμματα αναμένεται να ανακοινώσουν τις απόψεις τους για το ΝΑΤΟ στις αρχές και στα τέλη Μαΐου, αντίστοιχα. Τα κοινοβούλια και στις δύο χώρες είναι έτοιμα να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα - κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στη Φινλανδία στα τέλη Μαΐου και λίγο αργότερα στη Σουηδία.
Τα πράγματα στη Σουηδία περιπλέκονται από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες είναι πιθανό να κυριαρχήσει το θέμα του ΝΑΤΟ.
Στη Φινλανδία, ο πρόεδρος Sauli Niinisto δήλωσε πεπεισμένος ότι η απόφαση της χώρας του για το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμη πολύ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας.
Την Τετάρτη, η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε μια πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας, την οποία οι νομοθέτες θα αρχίσουν να συζητούν μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η έκθεση ασχολείται με τα υπέρ και τα κατά της πιθανής ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις απειλές εφοδιασμού, τις οικονομικές επιπτώσεις, την κυβερνοασφάλεια και τις απειλές των υδρογονανθράκων.
"Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto κατά την παρουσίαση της έκθεσης. "Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο δικό μας περιβάλλον ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη στη Ρωσία έχει πέσει κατακόρυφα".
Η Άντερσον δήλωσε την σήμερα ότι η σουηδική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας από κοινού με όλα τα κόμματα του 349μελούς νομοθετικού σώματος Riksdag. Είπε ότι η έκθεση πρέπει να υποβληθεί στις 31 Μαΐου, αλλά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί νωρίτερα. Επιπλέον, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Άντερσον έχει ξεκινήσει τη δική του ξεχωριστή ανασκόπηση του περιβάλλοντος ασφαλείας της Σουηδίας.