Ο ιστορικός Καθ. Erhan Afyoncu ανέφερε ότι τα Χριστούγεννα, που γιορτάζονται κάθε χρόνο από τον χριστιανικό κόσμο, είναι μια παράδοση που προέρχεται από την ιρανική μυθολογία.
Ο Τούρκος ιστορικός σε σημερινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Sabah, ισχυρίστηκε ότι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων που γιορτάζουν οι χριστιανικές κοινωνίες κάθε χρόνο έχουν διαμορφωθεί από τις πεποιθήσεις του Θεού Ήλιου Μίθρα στο Ιράν από τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Το σημερινό άρθρο του Afyoncu με τίτλο ««Τα Χριστούγεννα» είναι μια παράδοση που πέρασε από το Ιράν στην Ευρώπη» αναφέρει μεταξύ άλλων:
Οι Ιρανοί γιόρταζαν την 25η Δεκεμβρίου ως τη νίκη του Μίθρα , τον οποίο αποδέχονταν ως θεό, ενάντια στη νύχτα. Οι Ρωμαίοι επηρεάστηκαν από τους Ιρανούς στρατιώτες στον στρατό τους και υιοθέτησαν αυτή την παράδοση. Στη Ρώμη, η 25η Δεκεμβρίου κηρύχτηκε αργία ως «Νάταλις», δηλαδή τα γενέθλιά του. Το όνομα Natalis έγινε Χριστούγεννα με τον καιρό
Ο εορτασμός της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συχνά συγχέεται με τα Χριστούγεννα, που είναι μια από τις ιερές μέρες των χριστιανών. Ο ιστορικός Mustafa Daş αφηγείται την ενδιαφέρουσα ιστορία των εορτασμών των Χριστουγέννων ως εξής:
Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θεωρείται συχνά ότι είναι τα γενέθλια του Ιησού Χριστού, και ως εκ τούτου οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς πιστεύεται ότι είναι μια παράδοση των Χριστιανών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δυτικούς χριστιανούς, τα γενέθλια του Ιησού είναι στις 25 Δεκεμβρίου. Από τον 4ο αιώνα, η 25η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως «Χριστούγεννα», η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανικού κόσμου.
Τη νύχτα που συνδέει 24 Δεκεμβρίου με 25 Δεκεμβρίου στις εκκλησίες, οι ιεροτελεστίες τελούνται με περισσότερο ενθουσιασμό από το συνηθισμένο. Μετά τη Λειτουργία, οι Χριστιανοί τρώνε χριστουγεννιάτικα δείπνα με γαλοπούλα στο σπίτι.
Ωστόσο, η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι πραγματικά τα γενέθλια του Ιησού! Λέγεται ότι ο Ιησούς γεννήθηκε σε μια σπηλιά στη Βηθλεέμ μια έναστρη νύχτα. Όμως οι πηγές δεν δίνουν ακριβή ημερομηνία.
Από τα τέλη του δεύτερου αιώνα οι ημερομηνίες για τη γέννηση του Ιησού άρχισαν να αναφέρονται μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Υπολογίστηκε ότι ο Ιησούς γεννήθηκε την άνοιξη. Οι Χριστιανοί της Ανατολής υιοθέτησαν στις 6 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος, ένας από τους θεούς των Αρχαίων Ελλήνων, και ο Όσιρις , ένας από τους Αιγύπτιους θεούς , εμφανίστηκαν ξανά στη γη στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο ήλιος έφυγε από τον αστερισμό της Παρθένου. Σύμφωνα με την πεποίθηση, ο Διόνυσος και ο Όσιρις πέθαναν και αναστήθηκαν.
Στις 6 Ιανουαρίου γίνονταν διάφοροι εορτασμοί προς τιμήν της επιστροφής του Διονύσου και του Όσιρη . Οι Χριστιανοί της Ανατολής εκχριστιανίσανε τις αρχαίες παραδόσεις τους και γιόρτασαν την 6η Ιανουαρίου.Το δέχτηκαν ως τα γενέθλια του Ιησού.
Ο Δυτικός χριστιανικός κόσμος ως γενέθλια του Ιησού υιοθέτησε την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 6η Ιανουαρίου. Οι Δυτικοί Χριστιανοί, όπως και οι Χριστιανοί της Ανατολής, είχαν ξεκινήσει από τις δικές τους παγανιστικές παραδόσεις.
Οι Ρωμαίοι απέδιδαν αγιότητα στο ηλιοστάσιο μετά τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους που συνέδεε τις 24 Δεκεμβρίου με τις 25 Δεκεμβρίου. Γιόρταζαν διάφορες γιορτές γιατί ο ήλιος είχε νικήσει το σκοτάδι και οι μέρες θα ήταν μεγαλύτερες. Ωστόσο, η 25η Δεκεμβρίου πέρασε από το Ιράν στους Ρωμαίους.
Ιρανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στον ρωμαϊκό στρατό γιόρταζαν τις 25 Δεκεμβρίου ως τη νίκη του Θεού Ήλιου Μίθρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Ιρανοί πίστευαν ότι ο Μίθρα, ένας από τους σημαντικότερους θεούς τους, γεννήθηκε σε μια σκοτεινή σπηλιά τα μεσάνυχτα της 25ης Δεκεμβρίου.
Γι' αυτό οι Ιρανοί συνήθιζαν να θυσιάζουν ζώα στον Μίθρα τα μεσάνυχτα της 25ης Δεκεμβρίου . Οι Ρωμαίοι επηρεάστηκαν από τους στρατιώτες του στρατού τους και υιοθέτησαν την περσική παράδοση. Στη Ρώμη, η 25η Δεκεμβρίου κηρύχτηκε αργία ως «Νάταλις», δηλαδή τα γενέθλιά του. Το όνομα Natalis τελικά μετατράπηκε σε Noel .