Στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη αναφέρεται ο Εμανουέλ Μακρόν εδώ και αρκετό διάστημα ξανά και ξανά και κατά πως φαίνεται με αυτό το τρίπτυχο θα πορευτεί ασκώντας από αύριο την προεδρία της ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE) για έξι μήνες, διαδεχόμενη τη Σλοβενία. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αποδείξει την νέα πορεία και τις προκλήσεις αυτής της Προεδρίας, της 13ης για τη Γαλλία.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία . Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη ιδίως για τη διοργάνωση και την προεδρία των συνεδριάσεων μεταξύ εκπροσώπων των κρατών μελών, αλλά και για τη σύναψη συμφωνιών για πολλούς ισχύοντες νομοθετικούς φακέλους.
Τι είναι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ;
Το Συμβούλιο της ΕΕ, γνωστό και ως Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, διαφέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Συγκεντρώνει τους υπουργούς των 27 κρατώνμελών , οι οποίοι, ο καθένας στον τομέα του (γεωργία και αλιεία, μεταφορές, οικονομικά, εξωτερικές υποθέσεις, δικαιοσύνη, περιβάλλον, κ.λπ.), τροποποιούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κειμένων στην πραγματικότητα εγκρίνεται σύμφωνα με τη λεγόμενη διαδικασία της «συναπόφασης». Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «συννομοθέτες ». Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι τα δύο θεσμικά όργανα πρέπει να συμφωνήσουν για την ίδια εκδοχή ενός κειμένου για να εγκριθεί. Καθένας μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής.
Οι υπουργοί του Συμβουλίου της ΕΕ διαπραγματεύονται και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ και σε τομείς όπου η ΕΕ υποστηρίζει κυρίως τις εθνικές πολιτικές, το θεσμικό όργανο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των πολιτικών των κρατών μελών.
«Επανεκκίνηση, δύναμη και ανήκειν», στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προόσφατα ότι οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, γνωστής ως PFUE, θα περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: «αναβίωση (επανεκκίνηση), εξουσία (δύναμη) και ανήκειν».
Η οικονομική ανάκαμψη είναι «απαραίτητη » στην «ανταπόκριση στην κρίση» του Covid-19, διευκρίνισε, προτού υπερασπιστεί την ανάγκη να ενισχυθεί η δύναμη της ΕΕ για να γίνει πιο ανεξάρτητη, ειδικά στρατιωτικά . Εκφράζοντας τη λύπη του που το «αίσθημα του ανήκειν » των Γάλλων στην ΕΕ έχει «μαραθεί» τα τελευταία χρόνια, ο Εμμανουέλ Μακρόν κρίνει ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία ενισχύει την κυριαρχία της Γαλλίας» , η οποία είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στον κόσμο με 26 συνεργάτες παρά ολομόναχη.
Πολλά βασικά αρχεία
Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που επιθυμεί να δει να υλοποιούνται.
Στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι και η μεταρρύθμιση της συμφωνίας της Σένγκεν , η προώθηση του «πακέτου για το κλίμα» με τη φορολογία του άνθρακα που θα εφαρμοστεί το 2023, η καλύτερη ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών , η εναρμόνιση του κατώτατου μισθού και η ανοικοδόμηση «μια συνθήκη φιλίας με την Αφρική». Για αυτό έχουν προγραμματιστεί δεκάδες συναντήσεις , κυρίως τους πρώτους τρεις μήνες λόγω των προεδρικών εκλογών.
Το ημερολόγιο
Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022, ο Γάλλος Πρόεδρος θα δεχθεί όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους. Στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 ή 20 Ιανουαρίου για να αποκαλύψει τον οδικό του χάρτη για το PFUE. Την ομιλία αυτή θα ακολουθήσει συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών της γαλλικής προεδρίας, θα διοργανωθούν θεματικές σύνοδοι κορυφής από Γάλλους υπουργούς σε διάφορες πόλεις της χώρας, ένας τρόπος για τον αρχηγό του κράτους να προσπαθήσει να φέρει τους Γάλλους, από τους πιο ευρωσκεπτικιστές στην ΕΕ, πιο κοντά στην «Ευρώπη». . Οι ακριβείς τοποθεσίες και ημερομηνίες αυτών των συναντήσεων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 θα παρουσιαστούν στις 10 Μαρτίου στο Στρασβούργο.
Τι γίνεται με τις προεδρικές εκλογές;
Πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν δεδομένο πως ο Μακρόν θα "χρησιμοποιήσει" την Ευρωπαϊκή προεδρία για τον προεκλογικό του αγώνα.
Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 και 24 Απριλίου 2022, κάτι που συνεπάγεται περίοδο εκλογικής εφεδρείας. Ωστόσο, η γαλλική προεδρία της ΕΕ πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Τι μπορεί να συμβεί; «Σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, η Γαλλική προεδρία της ΕΕ θα επιβραδυνθεί λίγο πολύ από τις 15 Μαρτίου», εξήγησε στο franceinfo η Christine Verger, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου Jacques Delors . «Σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο, θα είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η διασφάλιση των φακέλων».
Από την εκλογή του το 2017, ο Πρόεδρος είναι ο ηγέτης των φιλοευρωπαίων εναντίον των «εθνικιστών» και «λαϊκιστών » και επαινεί τις προόδους που σημειώθηκαν στους “27”, όπως το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid-19 ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε το 2020 . Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa για τη Le Figaro , οι Γάλλοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες (32% έναντι 15%) να θεωρήσουν ότι η προεδρία της ΕΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα είναι πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα για τον Εμανουέλ Μακρόν.