Κόσμος

Μια σου και μία μου! «Ρελάνς» Ιταλίας στην Γαλλία - 28 Ιταλικά Eurofighter Typhoons στο Κουβέιτ μετά τα Rafale στα Εμιράτα

Ενώ οι Ιταλοί έκαναν μεγάλες οικονομικές παραχωρήσεις στους Γάλλους, βλέπουν ότι τελικά αυτό που επικρατεί στο τέλος είναι ο κυνισμός και τα αποκλειστικά συμφέροντα του Παρισιού. Και στην πραγματικότητα αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε με τα Εμιράτα, παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και του Σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είναι μια ιστορική συμφωνία ειδικά για το μέγεθός της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Eric Trappier, ανέφερε ότι η Γαλλία θα πουλήσει για 16 δισεκατομμύρια στους εμίρηδες τα μαχητικά Rafale, παρά την υπογραφή της Συνθήκης Συνεργασίας με την Ιταλία.

Το Πενταπόσταγμα έγραψε «Έσκασαν» οι Ιταλοί με την πώληση των Rafale στα Εμιράτα από τους Γάλλους -Σύννεφα στην ιταλογαλλική συμφωνία».

Οι Ιταλοί φαίνεται όμως πως «γκρινιάζουν», καθώς το προσχέδιο της συνθήκης περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση για την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής της ΕΕ, ένα μεγάλο σχέδιο του προέδρου Μακρόν που θα ενισχύει την λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Ωστόσο οι επιφυλάξεις, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας παραμένουν και στις δύο πλευρές των Άλπεων. 

Μετά το κοινό σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, ανάμεσα στην Τουρκία και το Κουβέιτ για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας και η Ιταλία κατάφερε  (μια συμφωνία ρελάνς  στους Γάλλους) στα πλαίσια αμυντικής συνεργασίας, να  υπογράψει την πώληση 28 Typhoons καθώς το 2021 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο από τη δημιουργία των σχέσεων Ιταλίας-Κουβέιτ.

Υπάρχουν ήδη πολλά διεθνή προγράμματα συνεργασίας σε λειτουργία μεταξύ της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Κουβέιτ. Αυτά σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων ατόμων σε εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας, όπως η εκπαίδευση πιλότων δοκίμων από το Κουβέιτ για την απόκτηση της άδειας στρατιωτικών πιλότων, η προηγμένη εκπαίδευση για την επιχειρησιακή μετατροπή του τελευταίου στο Eurofighter και η εκπαίδευση εργαζομένων συντήρησης αεροσκαφών.

Τα 28 Typhoons (22 μονοθέσια και 6 διθέσια) αποκτήθηκαν από το Κουβέιτ το 2016, με σύμβαση αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό προβλέπει επίσης την εκπαίδευση των πιλότων και του προσωπικού εδάφους από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία και τη Leonardo, καθώς και την επιμελητεία και ένα αρχικό πακέτο επιχειρησιακής υποστήριξης για 3 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και συσκευών, που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση μιας επιχειρησιακής μονάδας μετατροπής στο Κουβέιτ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την τροποποίηση της αεροπορικής βάσης Al-Salem για να φιλοξενήσει τη μοίρα Typhoon.

Τα δύο πρώτα από τα 28 Eurofighter Typhoon, που κατασκευάστηκαν στην Ιταλία για την Πολεμική Αεροπορία του Κουβέιτ παραδόθηκαν την Τρίτη. Τα αρχικά δύο αεριωθούμενα αεροσκάφη είναι το πολλαπλών ρόλων Typhoon Tranche 3, που χαρακτηρίζεται από τις ικανότητές του ηλεκτρονικού πολέμου και απόκρισης υψηλής ταχύτητας και τον προηγμένο πυραυλικό οπλισμό του.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική επιχείρηση για την Ιταλία, που αποδεικνύει την επιτυχία των ιταλικών προϊόντων στο εξωτερικό και ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της θέσης της ιταλικής βιομηχανίας στον κόσμο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini σε δήλωση.

«Το ορόσημο που γιορτάζουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπου θεσμοί, ένοπλες δυνάμεις και βιομηχανία συνεργάστηκαν σε συνέργεια», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο σύγχρονο Eurofighter μέχρι σήμερα

Όταν τεθούν σε υπηρεσία, τα μαχητικά KAF θα είναι τα πιο προηγμένα Eurofighters στον κόσμο, επειδή θα ενσωματωθούν με το νέο πρότυπο πακέτο Βελτιώσεων Phase 3 b (P3Eb) και θα είναι τα πρώτα που θα εξοπλιστούν με την αρχική έκδοση παραγωγής του το ραντάρ Captor E AESA (ή ECRS Mk 0).

Το ραντάρ ECRS Mk 0 χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη υψηλής ισχύος εκπομπών και το πολύ ευρύ πεδίο σάρωσης (200°), συνδυάζοντας την ηλεκτρονική σάρωση που επιτρέπει η τεχνολογία AESA με βάση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, σε αντίθεση με τις σταθερές κεραίες των περισσότερων σύγχρονων μαχητικών AESA.

Το πρότυπο Kuwaiti Entry-Into-Service (EIS) αντιπροσωπεύει την πρώτη φάση του P3Eb και περιλαμβάνει το νέο ραντάρ ECRS Mk0, το προηγμένο Sniper laser προσδιοριστή pod με σύνδεση δεδομένων, δυνατότητα πλοήγησης VOR και το P5 ACMI pod (που παρέχει σε πραγματικό χρόνο εκπαίδευση αέρος-αέρος που μιμείται τη χρήση όπλων και βλημάτων IRIS-T και AMRAAM C7).

Το αρχικό πακέτο οπλισμού θα περιλαμβάνει βόμβες ελεύθερης πτώσης (σειρές Mk 82, 83 και 84), πυραύλους IRIS-T και AIM-120C7 AMRAAM. Το αεροσκάφος θα έχει αρχική ικανότητα εκπαίδευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Meteor.

Αργότερα, το αεροσκάφος θα αναβαθμιστεί στο πρότυπο KAF Enhanced, εισάγοντας βελτιώσεις στο ραντάρ ECRS Mk 0, πλήρη ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος Meteor, καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας GBU-31 JDAM, ενισχυμένο Sniper pod και αναβαθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα P5 ACMI . Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση των πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας MBDA Storm Shadow και των πυραύλων αέρος-εδάφους Brimstone.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ