Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Βαρύ μέταλλο! Με ελληνική παρουσία ξεκίνησε στην Γαλλία η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας «Belharra» στο ναυπηγείο της Λοριάν

Μέρος της καρίνας - και συγκεκριμένα το κομμάτι που ονομάζεται τρόπιδα - της πρώτης φρεγάτας FDI (Frigate Defense and Intervention), γνωστής ευρύτερα και ως «Belharra», παρουσιάστηκε σήμερα με κάθε επισημότητα, στο ναυπηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συναρμολόγηση της FDI, που έχει παραγγελθεί από το Γαλλικό Ναυτικό και αναμένεται να παραδοθεί το 2024.

Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της στεγασμένης ναυπηγικής κλίνης που εκτελούνται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας FDI, έδωσε από ελληνικής πλευράς ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τέθηκε σε λειτουργία και το «σήμα κατατεθέν» των φρεγατών «Belh@rra», ο ενσωματωμένος ιστός (κατάρτι) που ονομάζεται Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα με ραντάρ εντοπισμού και πλήθος «έξυπνων» λειτουργιών, που κατασκευάζεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο πλοίο.

Με αυτόν το συμβολικό τρόπο, η Naval Group σηματοδοτεί την έναρξη των δοκιμών του ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, με το οποίο θα είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες «Belharra». Στόχος είναι το σύστημα μάχης PSIM να είναι «ετοιμοπόλεμο» αρκετούς μήνες πριν την εγκατάστασή του πάνω στην πρώτη φρεγάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 1.200 εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά στη ναυπήγηση των «Belh@rra» στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, ενώ συνολικά, η εταιρεία συνεργάζεται με 400 «υπεργολάβους», ανάμεσά τους και εταιρείες από το ευρύτερο φάσμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Pierre Eric Pommellet, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Naval, δήλωσε σχετικά:

"Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να επιτύχουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτας άμυνας και επέμβασης για το γαλλικό ναυτικό. Αυτά τα πλοία πολλαπλών ρόλων, με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δυνατότητα κλιμάκωσης θα εξασφαλίσουν την υπεροχή σε πληροφορίες και εμπλοκή, καθώς και την ικανότητα να αντέχουν στη θάλασσα για τις ναυτικές δυνάμεις που θα εξοπλιστούν με αυτά. Το πλοίο αυτό, το οποίο έχει ήδη επιλεγεί από την Ελλάδα για το Πολεμικό της Ναυτικό, θα επιτρέψει επίσης στη Naval Group να αναπτύξει τη διεθνή φήμη της. Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας για την αριστεία και την κυριαρχία της Γαλλίας και των χωρών εταίρων της''.

Ο «ναύαρχος Ρονάρ» και οι άλλες φρεγάτες

Η πρώτη φρεγάτα FDI θα λάβει το όνομα του διάσημου Γάλλου ναυάρχου Ρονάρ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού στόλου από το 1919 έως το 1920 και διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Συνολικά, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία πέντε φρεγατών FDI, οι οποίες θα παραδοθούν από το ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, από το 2024 έως και το 2030. Με βάση το αρχικό πλάνο, που τελεί υπό διαμόρφωση έως ότου συμβασιοποιηθεί το έργο, οι δύο πρώτες ελληνικές «Belhαrra» – από τις τρεις συνολικά – θα ναυπηγηθούν το 2025, ενώ θα ακολουθήσει η ναυπήγηση του τρίτου πλοίου το 2026. 

Παρολίγον μπέρδεμα

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο είχαμε μια μικρή "περιπέτεια" που αφορούσε στην ελληνική φρεγάτα ... 

Παρά τα περί αντιθέτου μηνύματα ξένων ΜΜΕ, ότι “ η τύχη αυτής της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι ασαφής”, το Σάββατο το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας έβαλε τέλος στα σενάρια, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα.

“Η Ελλάδα επέλεξε τη φρεγάτα Belharra και «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης», όπως γράψαμε πρώτοι, είπε την Παρασκευή ο επικεφαλής του γαλλικού οργανισμού αμυντικών προμηθειών, Thierry Carlier, κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει την επομένη το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση-απάντηση στην δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενώ και το Ελληνικό ΥΠΑΜ έβγαλε ανακοίνωση πως: Η απόφαση είναι ειλημμένη

 

https://twitter.com/navalgroup/status/1471511056631562243

Για το θέμα των φρεγατών που αγόρασε η χώρα μας αναφέρθηκε και ο κ.Δημήτρης Τσαϊλάς, Ναύαρχος ε.α. σε συνέντευξη του στο Πενταπόσταγμα σημειώνοντας: "η απόκτηση των νέων πλοίων Belharra σε συνεργασία με τα αεροσκάφη Rafale ξεκινά με μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα επιβιώνουν υπό απειλή. Αυτά τα δίκτυα βασίζονται στη ταχύτητα για τη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές, ενοποιώντας τις με πύλες μεταξύ των χρηστών. Αυτό το είδος “δικτυοκεντρικού πολέμου”, επιτρέπει τη συγχώνευση δεδομένων με τη τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τους πλεονασμούς και ελαχιστοποιώντας τα σημεία πρόσβασης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευπάθειες στο κυβερνοχώρο" 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ