Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ΕCM (Electronic Counter Measures) θα φέρουν όλες οι φρεγάτες Belharra που κατασκευάζονται στη Γαλλία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, συμφωνα με το OnAlert.gr κι το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρικά
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η Thales Group, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος παρεμβολών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωση του ECM στις ελληνικές φρεγάτες Belharra.
Πρόκειται για το σύστημα Virgilius-IEWS (Ιntegrated Electronic Warfare System), το οποίο κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία ELT GROUP για λογαριασμό της Thales. To Virgilus-IEWS θα αποτελέσει τμήμα της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου SENTINEL, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το σύστημα ESM (Electronic Support Measures) και θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Electronic Warfare.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το ECM Virgilius-ΙΕWS είναι ένα προηγμένο, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου για λειτουργίες συναγερμού, επιτήρησης και αντιμέτρων. Το σύστημα χαρακτηρίζεται ως «ALL-IN-ONE», καθώς μπορεί να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες σε μια μόνο μονάδα επεξεργασίας, ενσωματώνοντας παθητικές κεραίες και πομπούς ECM.
Έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί ανίχνευση, ταξινόμηση, αναγνώριση εκπομπών και για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας απειλών. Το Virgilius εγκαθίσταται σε οποιαδήποτε σταθερή και περιστροφική πλατφόρμα πτερυγίων, ναυτικές επιφανειακές και υποβρύχιες πλατφόρμες και επίγεια συστήματα.
Το κόστος κάθε συστήματος ECM το οποίο προορίζεται για τις ελληνικές φρεγάτες εκτιμάται στα 20-25 εκ. ευρώ για κάθε πλοίο. Το ίδιο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου έχει προταθεί και στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον, καθώς όπως και στην διαμόρφωση των φρεγατών FDI, το Marine Nationale ακολουθεί όσα έχει ζητήσει το Ναυτικό Επιτελείο με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τα 32 κελιά για πυραύλους Aster αλλά και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του OnAlert.gr, το πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να συμπεριληφθεί στη σύμβαση που θα αφορά την 4η φρεγάτα Belharra. Ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως ήδη έχει αναφερθεί, έχουν ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί πρόσφατα και από το ΚΥΣΕΑ και απομένει η τελική απόφαση για υπογραφή της σύμβασης με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή οικονομική συμφωνία.
To γεγονός ότι στη σύμβαση για την 4η φρεγάτα θα περιλαμβάνεται το κόστος των συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου, αλλά και κάποια επιπλέον συστήματα που αφορούν κυρίως το λογισμικό, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού ποσού που φτάνει τα 983 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι Γάλλοι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι το κόστος σε σχέση με αυτό των πρώτων τριών φρεγατών είναι ελάχιστα αυξημένο και πολύ κοντά στην αρχική option.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ελληνική φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2025, με τα Sea Trials να πραγματοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι υπόλοιπες δύο «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» εντός του 2026.
Οι επιτυχημένες δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας Belharra «Amiral Ronarc’h» φαίνεται ότι αυξάνουν το ενδιαφέρον και από άλλες χώρες για την απόκτηση τους. Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Ινδονησία φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Γάλλους κατασκευαστές. Πιο προχωρημένες δείχνουν να είναι οι διαπραγματεύσεις της Νορβηγίας, με τις Belharra της Naval Group να έχουν κύριους ανταγωνιστές τις γερμανικές F-127 της TKMS, τις βρετανικές T-26 της ΒAE Systems, ενώ οι Νορβηγοί ενδιαφέρονται για τις αμερικανικές Constellation της Fincantieri Marinette Marine.