Έγγραφο που διέρρευσε, σύμφωνα με το Nordic Monitor, επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία παρακολουθούσε τις παράνομες δραστηριότητες της οικογένειας Ερντογάν. Σύμφωνα με έγγραφο της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) που βρέθηκε στο τηλέφωνο πρώην πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ο οποίος έχει συλληφθεί ως γκιουλενιστής, αποκαλύπτει τα ρωσικά σχέδια, όπως αυτά τέθηκαν σε κίνηση μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στη Συρία το 2015 από την Τουρκία. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, η ρωσική κατασκοπία αποφάσισε να παρακολουθήσει στενά την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο άνθρωπος που συνελήφθη το 2017 ήταν ο 77χρονος Enver Altayl, με μεγάλη καριέρα στον τομέα της αντικατασκοπίας, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε σύμβουλος στους πρώην πρωθυπουργούς Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 42 ετών για “διεύθυνση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης” και “πολιτική και στρατιωτική κατασκοπία”.
Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο υποδιευθυντής της FSB Igor Gennadyevich Sirotkin στις 8/12/2015, δύο εμβομάδες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, περιέχει μια σειρά από προτεινόμενες δράσεις κατά της Τουρκίας. Υπάρχουν προτάσεις όπως να γίνουν κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον τουρκικό στρατό στη Συρία, να δημιουργηθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία ή ακόμα και να υπάρξει δράση Ρώσων πρακτόρων σε τουρκικούς θεσμούς με σκοπό την παραπληροφόρηση. Το έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στον διευθυντή της FSB, Alexander Vasilyevich Bortnikovwhich, περιείχε επίσης προτάσεις για κινήσεις που θα έφερναν σε δύσκολη θέση το ΑΚΡ του Ερντογάν στα μάτια της κοινής γνώμης. Όμως υπήρχε και ειδική αναφορά για τα μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο πετρελαίου σε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.
Μάλιστα, ο Sirotkin που αποκαλούσε τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, ως “τον υπουργό Ενέργειας του ΙΚ”, πρότεινε να αναβαθμιστεί το καθεστώς παρακολούθησης των μελών της οικογένειας Ερντογάν. Στο έγγραφο γινόταν αναφορά στην ναυτιλιακή εταιρεία ΒΜΖ ιδιοκτησίας του Μπιλάλ Ερντογάν, με την πρόταση να γίνει έλεγχος στις πηγές χρηματοδότησής της για τα νέα τάνκερ που αγόραζε. Ο Sirotkin πρότεινε επίσης να μπει στο “μικροσκόπιο” και ο τότε Τούρκος υπ. Ενέργειας, που δεν ήταν άλλος από τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον οποίον στο έγγραφο αποκαλούσε ως “αρχηγό των μίντια”.
Δεν είναι μυστικό ότι οι Ρωσία είχε διεξάγει ενδελεχείς έρευνες αναφορικά με το πώς το πετρέλαιο του ΙΚ έφτανε στις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας παράλληλα πληροφορίες για τον Μπιλάλ Ερντογάν και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μάλιστα οι έρευνες των Ρώσων για αυτά τα δύο πρόσωπα είχαν ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η κρίση του 2015 ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο παρελθόν το Nordic Monitor είχε αναφέρει ότι ο Anatoly Antonov, τότε υφυπ. Άμυνας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην κρατική τηλεόραση είχε παρουσιάσει φωτογραφίες και βίντεο που παρουσίαζαν έναν μεγάλο αριθμό φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που τελούσαν υπό την κατοχή του ΙΚ, με προορισμό την Τουρκία.
“Η Τουρκία είναι ο κύριος προορισμός του πετρελαίου που έχει κλαπεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του, που είναι η Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία πουλά αυτό το πετρέλαιο. Το πιο αποκρουστικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η κορυφή της πολιτικής ηγεσίας αυτής της χώρας αναμιγνύεται σε αυτές τις παράνομες επιχειρήσεις- ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του”, ανέφερε ο Antonov.
Ο Antonov είχε επιτεθεί προσωπικά στον Ερντογάν, καταγγέλλοντας ότι “ο κ. Ερνοτγάν και η τουρκική ηγεσία δεν θα παραιτηθεί, ούτε θα παραδεχθεί τίποτα, παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα τους είναι λερωμένα με κλεμμένο πετρέλαιο”. Επίσης, ο Antonov είχε θέσει στο στόχαστρο τον Μπιλάλ Ερντογάν και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ. “Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς στη Δύση δεν θέτει το ερώτημα, γιατί ο γιος του Τούρκου προέδρου είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες και γιατί ο γαμπρός του είναι υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων”;
Η τότε κρίση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων άρχισε να επιλύεται όταν στις 27 Ιουνίου 2016, ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο Πούτιν. Τότε ανέφερε ” η Τουρκία ποτέ δεν είχε την επιθυμία ή την πρόθεση να καταρρίψει το ρωσικό αεροπλάνο”- μια συγνώμη στον απόηχο των βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει η Μόσχα στην Άγκυρα, σε συνδυασμό με διπλωματικές πιέσεις.
Οι σχέσεις των δύο χωρών συσφίχθηκαν περαιτέρω μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από πλευράς της Τουρκίας. Η αγορά έγινε το 2017 παρά τις αλλεπάλληλες αμερικανικές προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων και ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, που οδήγησε σε ένα “ξεκαθάρισμα” στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.