Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σύγχρονη δουλεία στην Αφρική - Εκμετάλλευση από κινεζικές εταιρείες

Η Κίνα κατασκευάζει τεράστιες υποδομές στην Αφρική και επεκτείνει επιθετικά την παρουσία της σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς της Αφρικής. Ωστόσο, οι Αφρικανοί εργαζόμενοι σε κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να υφίστανται εκμετάλλευση και αντιμετωπίζουν ρατσισμό στα χέρια των εργοδοτών τους. Το πρόσφατο περιστατικό στη Σιέρρα Λεόνε, όπου ένας Κινέζος εργάτης επιτέθηκε βίαια σε έναν υπάλληλο της Σιέρρα Λεόνε, υπογραμμίζει τη στάση των Κινέζων αλλοδαπών απέναντι στους ντόπιους της χώρας.
 
Το βίντεο αυτού του περιστατικού έγινε viral και προκάλεσε έντονη αντίδραση στα κοινωνικά μέσα, συγκεντρώνοντας έντονες αρνητικές απόψεις
από τον τοπικό πληθυσμό.
 
Αυτό το βίντεο είναι ένα από τα πολλά άλλα βίντεο που εμφανίζονται τακτικά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με κακομεταχείριση αφρικανών εργαζομένων σε κινεζικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας τις συστηματικές και εκτεταμένες εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο ομάδων.  

Η καταναγκαστική εργασία και τα βασανιστήρια είναι ανεξέλεγκτα στην κινεζική εξορυκτική βιομηχανία. Η Ζιμπάμπουε υπέγραψε πολλαπλές συμφωνίες με την Κίνα και το 2019, υπογράφηκε συμφωνία εξόρυξης μεταξύ της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε και μιας κινεζικής εταιρείας, της Tsignchan για την εξαγωγή σιδηρομεταλλεύματος, χρωμίου, νικελίου και άλλων φυσικών πόρων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν χιλιάδες Κινέζοι στη Ζιμπάμπουε και τόσο μεγάλος αριθμός προκάλεσε εντάσεις με τον τοπικό πληθυσμό. Αυτές οι ανησυχίες έχουν επιδεινωθεί με την πανδημία Covid-19 και σύμφωνα με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κινέζων ανθρακωρύχων που αρνούνται να πληρώσουν μισθούς ή να παρέχουν στους εργαζομένους τους προστατευτικό ρούχα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Οι εργάτες συνεχίζουν να εργάζονται σε επικίνδυνες, σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και πληρώνονται ανεπαρκώς ενώ κακοποιούνται και υφίστανται διακρίσεις από τους Κινέζους ανθρακωρύχους.
 
Το 2020, υπήρξαν επίσης αποκαλύψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κακοποίηση εργαζομένων στη Νιγηρία όπου τα κινεζικά εργοστάσια αναφέρονται ως στρατόπεδα σκλάβων. Τα περιστατικά βίας και καταχρηστικής συμπεριφοράς από Κινέζους υπηκόους που εργάζονται και ζουν στην Αφρική είναι επομένως γνωστό σε πολλές χώρες της ηπείρου. Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές που ακολουθούνται σε κινεζικές εταιρείες που συχνά θεωρούνται άδικες και μεροληπτικές. Παρόμοιες συναντήσεις έχουν αναφερθεί από χώρες όπως η Ζάμπια και η Νιγηρία.

Η Ζάμπια, συγκεκριμένα, έχει δει πολλά βίαια περιστατικά και πρόσφατα το 2019, τρεις κινέζοι ιδιοκτήτες εργοστασίων σκοτώθηκαν από δυσαρεστημένους υπαλλήλους. Νωρίτερα επίσης, οι περιοχές εξόρυξης χαλκού στη Ζάμπια υπήρξαν εστία συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το 2010, στο ανθρακωρυχείο Collum στη νότια πόλη Sinazongwe στη Ζάμπια, κινέζοι άνοιξαν πυρ σε εργάτες που διαμαρτύρονταν για τις κακές αμοιβές και τις κακές συνθήκες εργασίας στο ορυχείο.
 
Αυτά τα περιστατικά έχουν αποκαλύψει επανειλημμένα πώς οι κινεζικές εταιρείες απέτυχαν να επιβάλουν τους βασικούς νόμους περί υγείας, ασφάλειας και εργασίας

Για παράδειγμα, η Human Rights Watch, στην Έκθεσή τους για το 2011, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές εταιρείες που ανήκουν και ειδικότερα η εξόρυξη μη σιδηρούχων μετάλλων της Κίνας.

Μια έκθεση της Resource Watch (SARW) που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ αποκάλυψε επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες είχαν διαπράξει εκτεταμένες εργασιακές καταχρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική, με αποτέλεσμα οι τοπικοί υπάλληλοι της εξορυκτικής βιομηχανίας να ζουν σε σκληρές και άδικες συνθήκες εργασίας. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι εργαζόμενοι, οι υπερασπιστές της εργασίας και η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, τονίσει το άδικο στις εργασιακές πρακτικές στην Αφρική.
 
Τέτοια επαναλαμβανόμενα περιστατικά εκθέτουν τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση της εργασίας από τις κινεζικές εταιρείες στην Αφρική κατά την τελευταία δεκαετία. Σε μια εποχή που η Κίνα έχει ήδη επικριθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ, αυτές οι καταστάσεις έχουν επηρεάσει περαιτέρω την παγκόσμια φήμη της Κίνας. Οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να μεταφέρουν υποδομές και χρηματοδότηση στην Αφρική, αλλά υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες που πρέπει να τονίσουν οι Αφρικανοί στις σχέσεις τους με το Πεκίνο. Οι κυβερνήσεις στην Αφρική πρέπει να εντείνουν τον ρόλο τους και να ενισχύσουν το κράτος δικαίου
με καλύτερους εργατικούς νόμους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...